Allvarligt vill du att jag ska ha det där i maten?
Kökschefen.nu
Kökschefen.nu
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 1908 på det Kejserliga Universitet i Tokyo upptäckt professor Kikuane Ikeda den femte grundsmaken, han visade då att smakstommen i kött och alger bestod av glutaminsyror och han döpte denna smak till umami som kan översättas till ungefär; “läcker”, “delikat” eller “mustigt”. Glutaminsyra eller Glutamat är en av de vanliga aminosyrorna i proteiner som ger den unika smaken, senare har det visat sig att även andra ämnen bidrar till umamismaken. Främst nukleotider såsom bland annat inosinminofosfat som är vanlig i kött , gunosinmonofosfat som finns i många grönsaker och är hemligheten bakom shiitakesvampens mustighet, samt adenosinmonofosfat som förekommer rikligt i skaldjur då speciellt i pilgrimsmusslor.
  • 6 mg glutamat per 100 g men efter 18 månader lufttorkning har glutamat frigjorts och den innehåller då 337 mg/100g.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.