Skiva den tunt och koka den mjuk med socker i en kastrull. Rör smör och socker smidigt. Tillsätt vaniljsocker, bakpulver och mjöl och arbeta ihop till en deg
Smula jästen i en bunke och rör ut den med lite av den kallamjölken • Tillsätt resten av mjölken samt socker, salt ochkardemumma • Klicka i smöret i bitar, tillsätt mjöl och arbetadegen minst 15 minuter i maskin, eller ännu längre för hand •Låt jäsa i cirka 40 minuter. Rör ihop alla ingredienser tillfyllningen • Ta upp degen på bakbordet och dela den i 2delar • Kavla varje del till en rektangel, cirka 25x40 cm • Fördelafyllningen över halva kakan och vik den andra halvanöver • Skär degkakan i 15 remsor • Snurra varje remsa till enspiral, som rullas ihop till en snurra • Lägg bullarna påbakplåtspappersklädda plåtar och låt jäsa i 40 minuter. Sätt ugnen på 250° • Pensla bullarna med ägg • Strö överpärlsocker och kokos • Grädda mitt i ugnen i 8–10 minuter
Tillsätt salt, socker, vaniljsocker, smöret i bitar och det mesta av mjölet. Rör ihop smör och socker till fyllningen, riv chokladen och mosa hallonen lätt
Rör ihop smör, socker och kardemumma. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i tre bitar. Lägg en klick fyllning och lite nektarin på varje bit och rulla ihop
Ställ formen och resten av mördegen i kylen medan du gör fyllningen. Skala och skiva äpplena tunt. Rör ihop resterande ingredienser till fyllningen och häll/bred försiktigt över äpplena
Att karamellisera frukt och servera havreströssel till är ett trevligt alternativ till smulpaj. Byt ut vaniljsåsen mot kanelglass och du har en klockren fullpoängare…
Det är regn, rusk och eländigt. Men inne är det varmt, mysigt och julfrid. Är det inte gott att då sätta sig i soffan framför brasan eller tända ljus och dricka något varmt
Vänd dem då och då så att de inte bränns vid. Snitta en vaniljstång och skrapa ur fröna. Kärna ur äpplena och skär dem till cirka 1,5 centimeter tjocka skivor (ta mittenpartiet på äpplena för jämna bitar). Hetta upp smör i en stekpanna och stek äppelskivorna tillsammans med kanel och råsocker i 5-8 minuter beroende på hur mjuka du vill ha dem
Godmorgon, solen strålar och dagen ser ut att bli fin. Den här gången blev det ett äpple och havrebröd, äpplena kommer från vår trädgård så det känns lite extra kul
Under tiden den jäser kan du fixa fyllningen och sätta ut formar på plåtar till bullarna. När degen jäst klart tar du upp och knådar ihop den jag delade den sedan på två
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.