Rostade potatishalvor. 29 december 2014, 20. 30. Om man som jag börjar bli lite trött på både potatisklyftor och hasselbackspotatis så kommer här ett mycket lättare recept på rostade potatishalvor som ser makalöst sofistikerade ut men är lätta att göra
1. Tina fisken. 2. Hack ingredienserna till salsan och rör ihop. 3. Koka potatisen och mosa den lite lätt. 4. Smaksätt med en halv pressad citron, lite dill, en matsked smör och en nypa flingsalt
Blanda socker och vatten i en kastrull och koka upp. Ta kastrullen från värmen. Vispa äggulorna i en skål och häll i sockerlagen under kraftig vispning
Det var längesedan jag åt smördeg. Det var ännu längre sedan jag åt smördegsinbakad fläskfilé, men i helgen var det vad jag bjöd på när Josefine och Mikael var på besök hos oss
Dela filodegsarken på mitten och lägg på varandra, pensla med smör mellan varje ark. Lägg fetaosten på mitten och vik filodegen så att den täcker osten
5 kg bakpotatis (motsvarar ca 5 st stora bakpotatisar). Sätt ugnen på 185 grader. Kläd en avlång sockerkaksform med baconskivorna genom att lägga skivorna rakt över formen så att ändarna hänger ut på kanterna
Ytterligare en "bakelse" ligger bredvid iform av en ca 2cm tjock skiva av grillad bakpotatis som toppas med 3 sorters cherk, lite kronärtskockspesto, balsamicosirap och en oliv
Men en sak som tar lite tid och är pyssligt men på nivån att två femåringar kan hjälpa till att laga det är de västerbottenostfyllda bakpotatisarna vi åt i helgen
4 bakpotatisar. Skölj och borsta potatisarna. Torka dem och skär ett snitt i varje potatis. Baka dem mjuka i 225°C, ca 60 min eller i mikrovågsugn på full effekt ca 14 min