Surdeg & Levainbröd

Surdeg & Levainbröd

  • 8 Recept
Årets bästa brödmorgon

Årets bästa brödmorgon

Just nu handlar det om att baka ett lika härligt segt och saftigt vetesurdegsbröd utan degblandare som jag kan baka med degblandare
Nattjäst succé

Nattjäst succé

På torsdagens morgon friskade jag upp lite rågsurdegsgrund som fick stå under dagen. (Jag tänkte inte på att surdegsgrunden ju bestod av större andel vatten än mjöl, vilket ledde till att andelen vatten i degen blev större än jag tänkt
Segt, håligt och väldigt gott

Segt, håligt och väldigt gott

Blanda surdegsgrund, vatten och mjöl i en rymlig bunke, täck med plast och ställ lite lagom varmt under natten
Baguette med sesam, dinkel och levain

Baguette med sesam, dinkel och levain

Förra sommaren gjorde jag vildjäst för första gången. Man behöver vildjäst om man ska göra levain. Jag hade köpt härligt sega bröd med stora hål bl
Frukostbullar med levain

Frukostbullar med levain

I recept med surdeg eller levain bakar man nästan alltid ut limpor eller baguetter. Idag bestämde jag mig för att testa att göra små bullar i stället och det blev jättebra
Levain

Levain

Grunden från Martins bok "Surdegsbröd", men jag valde att göra mitt bröd på rågsur, istället för vetesur
Levain - ett franskt surdegsbröd

Levain - ett franskt surdegsbröd

Ja, då var det dags för ytterligare ett surdegsbröd ☺. Levain är ju det franska ordet för surdeg så brödet är helt enkelt ett ljust surdegsbröd
Levain vetesurdegsbröd "Knådfritt"

Levain vetesurdegsbröd "Knådfritt"

Surdegsbröd möglar inte nämnvärt utan torkar sig gamla. Hur får man tag i surdegskultur. När jag skapade min vetesurdegskultur så tog jag en klick av rågsurdegskulturen och rörde ut i vatten och vetemjöl i en burk