Baba Ganoush (aubergineröra)2 st. auberginer1 vitlöksklyfta (eller 2 om man gillar vitlök mycket)1 msk tahini (sesampasta, finns på ica)2 msk citronsaft2 msk olivoljasalt & pepparDela auberginerna på mitten och smörj dom med lite olja, lägg dom på en plåt och grilla i mitten av ugnen ca
Kör sedan alla ingredienser tillsammans i matberedare eller mixa med stavmixer. Muhammara (kryddig paprikaröra)3 röda paprikor65 g cashewnötter, råa65 g valnötter, råa1 tsk hel spiskummin1 rejäl vitlöksklyfta1/2 tsk chili1/4 tsk rökt salt (annars vanligt salt)1/2 citron, pressad1 msk granatäpplesirap (annars balsamvinäger)Skär runt paprikornas skaft, och dra ut kärnhusen
)Ingredienser500 g vinblad3 msk olivolja2 st gullök1 grön paprika (helst turkisk)1 msk tomatpuré1/2 msk paprikapurésalt, peppar1 köttbuljong1 knippe persilja2 dl vatten4 dl bulgurGör så härLägg vinbladen i vatten för att få bort saltet. 1 msk tomatpuré
Den turkiska paprikan passar mycket bättre som maträtt och blir mycket mjukare och mildare i smaken. tomater, aubergine, squash, vinblad, turkisk vitkål