Nu börjar det bli dags att tänka på julmaten och något jag vill ha på julbordet är Kålrotslåda. Förra året hittade jag en superfin lchf-variant av lådan hos "Fisken Svea" och den ska jag göra i år också
Servera lådan varm. 1 kg kålrot. Skala och skiva kålrötterna. Koka dem i saltat vatten tills de är mjuka. Slå av vattnet och pressa skivorna genom purépress
Jag hade gjort en klassisk finsk morotslåda som finns på varje finländares julbord. Smörj en folieform eller en ugnsfast form och häll i morotsblandningen
När jag sen varje år efter det har gjort den här kålrotslådan så har den blivit perfekt. När jag under några års tid försökte få detta hemliga recept från min Mommo och hon inte kunde ge mig någon "eftersom hon har receptet i huvudet och visste inte måtten och mängden av allt", så ställde jag mig till slut bakom henne när hon gjorde den och kikade över axeln och förbjöd henne att stoppa ner något i kålrotsröran utan att jag skrivit vad hon lagt ner
Ni minns att jag skulle tillreda en kålrotslåda. Och hur mådde magen efter den kraftfulla lådan då. Jag ville ha den så nära en "riktig" låda som möjligt så jag tittade i "Marthas kokbok" på receptet, den äkta finska kålrotslådan