Under århundraden hade de skickliga köksmästarna i Wien dragit nytta av tekniken och recepten från den övriga delen av kejsardömet och i sinom tid uppstod den intressanta, något exotiska korsning som är känd som wienerköket
WIENERKÖKET 11. III. Österrike har nio provinser men alla är inte kända för matkultur. Den förnämsta och mest särpräglade maten kommer från Steiermark, Kärnten, Tyrolen och Niederösterreich
WIENERKÖKET. Under 1800-talets början gav barocken med sina banketter plats för biedermeiertiden med sitt bekväma, lugna levnadssätt och sin smak för enkla nöjen
I många hem i den övre medelklassen försöker man ännu hålla fast vid det gamla traditionella wienerköket med alla dess imponerande rätter - soppor, stekar och korv från Sydtyskland, "venetianska" specialiteter, fisk friterad i olja, spaghetti och risotto och alla andra utländska rätter och ingredienser som blivit en del av det österrikiska köket
Inflytande från österrikiska och franska kök började bli märkbart först under senare hälften av 1600-talet. Habsburgarna och deras arméer drev ut turkarna ur Budapest år 1686 och stannade sedan kvar. Peter Apor av Altorja beskriver i sin Metamorphosis Transylvaniae slutet av 1600- och början av 1700-talet och nämner där följande rätter
WIENERKÖKET 17. Ungern har mycket fina köttprodukter, bland dem välkända specialiteter som Koloszvár-, rökt fläsk, de tjocka kryddstarka Debrecen-korvarna och Gyulai-korven, var och en med sin speciella smak
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.