Rosmarinbröd
Mejas Mat
Mejas Mat
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • skål
  • bakplåtspapper
  • msk
  • 2 timmar Tillagningstid 20 min Totala tiden 2 timmar 20 min Till julen hör kryddade bröd till och i år har vi gjort ett med smak av rosmarin som blev riktigt trevligt. Det passar bra till den smakrika osten eller bara att doppa i lite olivolja. För extra gott toppade vi brödet med hasselnötter som ger brödet en extra djup. Prova gärna att ha i lite riven citron i det här brödet för att få lite mer syrlighet och lätthet. Alternativt kan man tillsätta lite russin så får man en trevlig sötma. För den som vill laga helt veganskt kan man utesluta vätskan från färskosten och enbart använda vatten eller ersätta med någon vegetabilisk mjölk. Bra att tänka på när man bakar det här brödet är att ha på fläkten redan från start då rosmarinen gärna doftar en hel del vid gräddning. För känsliga kan det vara jobbigt för lungorna. Författare: Mejas Mat Recept typ: Bröd Maträtt: Italienskt Portioner: 2 Ingredienser Bebis: 25 g jäst vätskan från färskosten + vatten till 2½ dl 5 dl vetemjöl + till utbaket (1-2 dl) 1 kvistar färsk rosmarin ½ mskitaliensk krydda 1 msk olivolja ½ ägg torkad rosmarin hasselnötter Vuxen: 50 g jäst vätskan från färskosten+ vatten till ½ L 10 dl vetemjöl + till utbaket (2-3 dl) 2 kvistar färsk rosmarin 1 mskitaliensk krydda 2 msk olivolja 1 ägg 1 tsk havssalt torkad rosmarin hasselnötter Instruktioner Smula sönder jästen i bunken och lös upp den i degvätskan. Skölj rosmarinen och hacka den fint. Mät upp italiensk krydda och häll i tillsammans med olivolja och hackad rosmarin. Mät upp vetemjöl och blanda samman allt noga till en smidig deg. Låt jäsa under duk i 1 timmes tid. Stjälp upp på mjölat bakbord och arbeta in mjöl i degen tills dess att du får en smidig deg som du kan forma till två stycken runda bröd. Lägg att jäsa under duk på plåt i ca 40 min eller till dubbel storlek. Hacka nötterna grovt. Vispa ägget i en kopp med gaffeln. Pensla brödet och strö över rosmarin och hasselnötter. Grädda i ugnen på 200 °C i ca 20-25 min Efter halva tiden lägg över ett bakplåtspapper så att nötterna inte bränns vid. Låt svalna och servera bebis. Noteringar Receptet passar bebis från 6 månader och uppåt. Bebis 6 mån -1 år: Istället för att ha nötterna ovanpå brödet kan man mixa nötterna och baka med. Man kan även göra små bullar av brödet istället för två stora. Grädda då i ca 8-10 min 3.4.3177

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.