Jag brukar ha vaniljstång i Crème Brulee. Nu när jag provat medlakritspulver, så tycker jag att de blir mycket godare i smaken med den härliga brytningen som lakritsen ger
Här kommer en variant med smak av lakrits. Crème brûlée, ”bränd grädde” på franska, inte att förväxla med Crème caramel (brylépudding), är en dessert där de viktigaste ingredienserna är socker, äggulor, grädde, mjölk och vanilj
Crème brulée är ju gott från början, men medlakritspulver i är det ju helt fantastiskt. Vispa upp äggulorna i en bunke så att de blir lite fluffiga, och häll ner gräddblandningen i bunken med äggen samtidigt som du fortsätter att vispa
Den är enkel att göra och så får man möjlighet att imponera på gästerna när man bränner av råsockret med en brännare (ser lite proffsigt ut) för att få den där snygga karamelliserade ytan
När det sedan är dags att servera Crème brûléen strör man råsocker över formarna och smälter sockret med antingen en gasolbrännare eller högst upp i ugnen på grillvärme
En välgjord CremeBrulee är ett av de bästa sätten att avsluta en fin middag, tycker ni inte. Blanda ihop strö- och farinsocker och strö över bruleen och bränn med en livsmedelbrännare eller sätt ugnen på snabbuppvärmning och grilla högst upp tills sockret smält
Varför välja mellan Crème Brûlée, cheesecake eller paj när du kan få en dekadent krämig cheesecake i en knaprig pajskal och toppad med knäckig typisk Cremè Brûlée bränd socker
Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna med en sked. Vispa äggulorna lätt med en handvisp. Ställ portionsformarna i en ugnsform eller långpanna där alla portionsformar får platsHäll sedan försiktigt i varmt vatten (går bra med varmt vatten från kranen) i ugnsformen, men var försiktig så det inte kommer vatten i crème brûléen
Jag har vuxit upp med många karamellpuddingar (créme caramel) till efterrätt på söndagsmiddagarna. Själva ”vaniljpuddingen” är detsamma som i en créme caramel men med den knäckiga ytan blir det helt annorlunda och så otroligt gott
Gjord med vit choklad och lite citron blir den helt oemotståndlig. Sedan får portionsskålarna stå, fyllda med créme brulée, i ett vattenbad i ugnen och bli klar
Smeten görs med fördel dagen innan brulén ska bakas av. Häll upp smeten i portionsformar och ställ dem sedan i en stor, ugnssäker form med lite vatten i botten
Krämigt len och med mycket chokladsmak. Låt crème brûléen svalna, de kan med fördel stå över natten. Vid servering, strö över farinsocker eller florsocker och bränn av dem med gasbrännare tills de har fått en knäckig yta
Vi åt upp dom bara som dom är, men det hade passat väldigt bra med något syrligt till, tex hallon. Strö över ett tunt lager socker, och bränn av med en gasolbrännare eller bränn av sockret i ugnen på grillvärme 250grader
Koka upp vaniljstång med frö, grädde och mjölk, och låt svalna något. Garnera med blåbär. Blanda bären med 1 msk av sockret. Strö över ett tunt lager socker och bränn av med brännare eller högt upp i ugnen i 250º
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.