Ösbergskokbok

Ösbergskokbok

  • 12 Recept
Grönkål (Långkål)

Grönkål (Långkål)

GrönkålGrönkål är en underskattad delikatess vid julbordet. I själva verket är det nästan en smaksensation som fler borde prova
Halländks långkål

Halländks långkål

Skölj och repa bladen från grönkålen. Koka kålen mjuk i en gryta med skinkspad i ca 20 min. Ta upp kålen med en hålslev och hacka den grovt
Stekt inlagd strömming

Stekt inlagd strömming

Stekt inlagd strömming. Jag går vidare med fler smaker av jul. Denna vecka gör jag en av mina stora favoriter på julbordet
Smörgåstårta med rostbiff

Smörgåstårta med rostbiff

Smörgåstårta med rostbiff. 1 rund springform med löstagbar kantca ½ förp. skivad formfranska. Grundröra 4 dl grädde (som vispas löst)3 msk majonässalt & peppar
Glutenfria havrekakor med choklad

Glutenfria havrekakor med choklad

Innan dottern fick sin glutendiagnos så var dessa chokladdoppade havrekakor en av hennes favoriter. Nu har jag provat mig fram till en glutenfri variant (utan mjölmix), jag använde potatismjöl istället för vanligt mjöl
Glutenfri äppelkaka med kokos

Glutenfri äppelkaka med kokos

Jag måste säga att jag har dålig erfarenhet från glutenfria bakupplevelser. Men nu äntligen, här kommer recept på en supergod äppelkaka som även kan bjudas på när man har glutenintoleranta gäster
Äppelpaj med knäcksmak

Äppelpaj med knäcksmak

Sätt ugnen på 200 grader. Skala äpplena och skär dem i lagom stora klyftor. Lägg dem i en smörad pajform, ca 25 cm i diameter
Knäckig äppelkaka i långpanna

Knäckig äppelkaka i långpanna

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Smält smöret och blanda ner havregrynen, låt svälla en stund. Skala och skiva äpplena och blanda dem med kanel och strösocker, låt ligga och marinera en stund
Äppelkaka

Äppelkaka

I helgen fick jag ett akut behov att baka något. Sedan mina ugnsincidenter så har inte riktigt lusten infunnit sig, men nu gjorde den alltså det
Jätte god fläskfilégratäng

Jätte god fläskfilégratäng

6 port. Strimla och stek köttet. Lägg det sen i en ugnsform. Salta och peppra. Strimla paprika och purjolök och stek mjuk en liten stund
Chokladbiskvier

Chokladbiskvier

Biskvibottnar. 250 g Mandelmassa. 125 g Strösocker (1 1/2 dl). 60 g Äggvita (2st). Fyllning. 100 g mörk choklad (gärna 70 %)
Skånsk kalops

Skånsk kalops

Putsa och skär köttet i bitar, ca 3x3 centimeter. (Släng inte benen). Skala lök och morötter. Skär morötterna i 2 centimeter stora bitar och klyfta löken