stek

stek

  • 1 Recept
Tjälknöl

Tjälknöl

Jag gjorde på älgkött, men det går lika bra att göra på vilken djurstek som helst. Tjälknöl (1 kg)1 st fryst älgstekLag7 dl vatten3 dl rödvin1 dl salt2 tsk rårörsocker1 tsk krossade svartpepparkorn1 tsk torkad timjan2 stora delade vitlöksklyftorLägg älgsteken i en ugnsform och ställ in den i ugnen, sätt ugnen på 100 grader. Efter ca 2 timmar när steken börjat tina, stick in en köttermometer mitt i köttet. Köttet ska stå inne i ugnen tills det får rätt temeratur mellan 60 -75 grader, beroende på hur blodigt eller välstekt man vill ha. Jag tog ut min när temperaturen var ca 68 grader, det blev nästan 8 timmar i ugnen för min stek. När steken fått rätt temperatur så ska den läggas ner i lagen och ställas på kylning i 4-5 timmar. 1 st fryst älgstek