Lovade att återkomma med recept på min saft- och syltningsfestival när jag var hemma i Västergötland och här kommer nu en fantastisk god marmelad jag gjorde
är nu upptappad. Receptet kommer från min mormor. Mormor Anna-Gretas flädersaft. 50 fläderblommor4 stora citroner4 kg socker3 l vatten90 g citron- el vinsyraSkär citronerna i tunna skivorBlommor, citroner och syra lägges i en hinkKoka upp sockerlagen som hälls het över blommornaLåt stå i fem dygnSila saften och tappa upp på flaskorNjut av härligt frisk och god saft
Hasselnötsbotten. Sätt ugnen på 175 grader. Mal nötterna fint i en mandelkvarn, mixer funkar i nödfall, men kakan flyter ut och blir inte lika härlig i konsistensen
Om du tillagar denna rätt som en del av nyårsmenyn så räcker det med ca 75-100g ankbröst som max. Är den som en del av en huvudrätt så brukar man säga att ett ankbröst räcker till två stora portioner
Blanda samman degen enligt beskrivningen på förpackningen, låt degen vila 30 min. Kavla ut degen på mjölat bakbord till en fyrkant - som när man gör vanliga kanelbullar
Blanda mjölmix, Fibrex och salt i en bunke. Rör i ost, oliver och örtkryddor. Smula i jästen. Tillsätt olja, sirap, ägg och vatten och arbeta degen kraftigt i 3-4 minuter
Foto. Tina Fallgren. Jag bakade de här bröden till julafton och de blev uppskattade. De kräver få ingredienser men mycket tid för jäsning, men har du tiden så är det definitivt värt det