Här är mormors mors goda ättiksgurka. INGREDIENSER, 3 burkar gurka1 kg Västeråsgurkaca 9 dillkronor3 tsk senapsfrön, gula och bruna (hemodlade gröna är starka och fina)3 lökar, gärna färsk knipplök5 dl ättikssprit (använder du Perstop, 2 dl + 3 dl vatten)5 dl vatten5 dl socker3/4 dl vanligt jodfritt salt (salt med jod kan ge bismak och mineralsalt har inte samma konserveringsegenskaper)GÖR SÅ HÄR. * Stora glasburkar (ca 3 st) varvar du gurka, dillkronor, senapsfrön och lök. 3 burkar gurka
Annars brukar det väl bli lite mer säsongsbaserat så som gurka eller rödbetor, men eftersom chili inte har någon speciell säsong här i Sverige så kan man lägga in det lite när man vill
Handskar på, något jag missade vid skörden, skiva, skiva, skiva. Sen gäller det att hålla andan innan spisfläkten hinner suga ut den första pusten av chili
Ta en nål och stick ca 8-10 hål i varje gurka så salt lagen kan tränga in. För några helger sedan var jag på besök i Mariefred och hann förbi bondens egen marknad, som jag gillar så mycket… Fick bla med mig en påse full små späda västeråsgurkor hem… Självklar slank några ner som dom var, men de flesta hamnade i en gigantisk burk, inlagda så vi kan njuta hela hösten
Och så har jag lagt in världens godaste ättiksgurka, precis som jag brukar varje höst. ) Så Ni som brukar köpa inlagd gurka, typ Mor Annas tunnskivade, köp hem färsk Västerås gurka istället och gör en inläggning enligt detta receptet
Det känns lite lyxigt att få ställa fram en burk hemmagjord inlagd gurka till maten. I receptet har jag inte skrivit någon mängd senapsfrö, utan det är lite efter tycke och smak hur stark gurka man tycker om