Paj

Paj

  • 3 Recept
Paj
Sju sorters pajer - matiga pajer - perfekt som buffé

Sju sorters pajer - matiga pajer - perfekt som buffé

Vispa samman grädden, äggen och cremefraichen och kör allt i mixern, innan Du häller i pajskalet. Inför lunchen på Arvids födelsedag (9 vuxna och 2 barn) tänkte vi att en buffé av olika pajer vore ett roligt alternativ till de smörgåstårtor vi brukar göra. Vi valde att göra 7 sorters pajer, samtliga i storleksordningen 4 portioner. Dessutom, efter en intensivperiod i köket där 7 olika sorters kakor, 7 pajer och 7 mjukt kaffebröd samt trerätters middagar har tillagats på ganska kort tid, kan det vara skönt att bara behöva värma upp maten från frysens gömmor under en period. Pajskalen förgräddade vi kvällen innan i 10 minuter. Pajskal (7 pajer)1250 g rumsvarmt smör3 l vetemjöl2,5 dl vattenper paj 250 g smör, 6 dl vetemjöl, 2 msk vatten)Rör samman degen ordentligt. Lägg på respektive fyllning och grädda sedan pajerna i 200 grader C. Fyllning för den första pajen i början av inläggetLaxpaj400 g rökt lax4 ägg4 dl grädde1,5 dl riven lagrad ostdill till garneringLägg på laxen. Kyckling- och korvpaj3 msk Jalapeños, finhackade2 msk smör500 g kycklingfiléer, finfördelad2 gula lökar350 g chaminjoner3 tärnade cabanosser, eller annan stark korv500 g Keso + Old el paso Thick´n chunky2 dl grädde4 ägg2 dl riven lagrad ostFräs upp löken och jalapeñoshacket och lägg sedan i kycklingen och chaminjonerna. Italiensk paj (den "pajapajen" till vänster i bild ovan)10 cocktailtomater2 gula lökar, fräses mjuka i litet smör4 vitlöksklyftor, hackade100 g soltorkade tomater i olja, finfördelade1 burk kalamata oliver3 dl vispgrädde8 ägg2 dl riven parmesanostFördela fyllningen jämnt i pajskalet. Köttfärspaj1 gula lökar, tärnade1 morötter, rivna250 g köttfärs1 vitlöksklyfta, pressad1/2 röd paprika, tärnad1/2 msk kalvbuljong2 tomater,finhackade2,5 dl creme fraiche4 ägg2 dl gräddeStek löken och låt den bli gyllengul. Fårost- eller grekisk paj2 gula lökar2 msk smör100 g spenat,strimlad4 tomater, klyftade2 dl svarta oliver400 g grekisk fårost, tärnad2 msk färsk mynta, finhackad6 ägg6 dl gräddesalt och peppar4 dl lagrad riven ostFräs löken tills den blir mjuk och lägg i botten av pajskalet. 7 sorters pajer. 7 pajer och. 7 pajer