Surdeg

  • 3 Recept

Det enklaste - vetebröd på rågsurdeg

I Polen bakar de nämligen surdegsbröd som galna. För 2 stora brödlimpor Dag 1200 g vetemjöl3 dl ljummet vatten1 dl rågsurdegsgrundBlanda allt i en bunke, och låt stå 10-12 timmar, gärna vid en temperatur kring 22-24 grader. Dag 2 Surdegen från gårdagen800 g  (13 dl) vetemjöl (jag använder Manitoba Cream från Finax)120 g (2 dl) rågmjöl3-4 dl ljummet vatten (här måste man prova sig fram - degen bör ha bra spänst, men ändå vara lite lös)2-3 tsk saltBlanda allt utom saltet väl, och låt vila i 30 min. 1 dl rågsurdegsgrund
Skrotbullar på rågsurdeg

Skrotbullar på rågsurdeg

Surdeg. Vispa ihop alla ingredienserna till surdegen, täck med plastfolie och låt stå till nästa dag. 1,5 dl grovt rågmjöl / 1,5 dl ljummet vatten / 1 dl grundsurdeg. Surdegen ovan / råg och frön enligt ovan / ca 9 dl vetemjöl special / 0,5 dl råsocker / (2 msk kornmalt) 0,5 dl rapsolja / 1,5 dl ljummet vatten / 2 msk havssalt / 25 gr jäst / ägg, gryn och frön till dekoration
Lantbröd med rågsurdeg

Lantbröd med rågsurdeg

Det var ett tag sen sist, men nu var jag sugen på ett riktigt surdegsbröd. 2 dl vatten / 150 g rågsurdeg / 150 g Manitoba Cream / 100 g grovt rågmjöl. 150 g rågsurdeg