Lottas kokbok

Lottas kokbok

  • 8 Recept
Quornfärs sås

Quornfärs sås

Idag så gjorde jag en annan variant på köttfärsås. Använde nämligen quorn färs och det var super gott. Smakar lika gott fast det är vegetariskt

Rivna finska rågkakor

Surdegen. Värm filmjölken till fingervärme, 37°C. Smula sönder jästen i en bunke. Rör ut jästen med filen. Blanda i mjölet
Finska rågkakor

Finska rågkakor

Dag1. Ljumma filmjölken till 37grader. Rör ut jästen och rör ner rågmjölet. Täck skålen med plastfolie och låt stå i rumstemp ett dygn
Danskt rågbröd

Danskt rågbröd

Rör ihop allt så att det blandas väl och klicka ut degen i 2 bakpappersklädda brödformar (1,5 l). Jämna till ytan lite med en blöt slev (eller hand) och låt jäsa cirka 12 timmar i rumstemperatur (~20 grader)
Grovt rågbröd med kummin och fänkål

Grovt rågbröd med kummin och fänkål

Ibland är det gott med ett riktigt grovt bröd med tuggmotstånd i. Detta är ett sådant bröd. Rågkross och linfrö bidrar till den grova känslan och för att få lite mer smak är brödet kryddat med kummin och fänkål
Danskt rågbröd med surdeg

Danskt rågbröd med surdeg

Ugn, 200°C. Blanda samman alla ingredienser noggrant, gärna i assistent. Fördela degen i två smörade brödformar som helst skall vara teflonbelagda
Finskt rågbröd med surdeg

Finskt rågbröd med surdeg

Dag 1. Blanda med visp i en degbunke på 4 liter samman vatten, surdeg och rågmjöl. Täck med plastfilm och låt jäsa i avstängd ugn 12-16 timmar
Långkokt fläskkarré med smaskiga tillbehör

Långkokt fläskkarré med smaskiga tillbehör

Jag gillar verkligen mat som sköter sig själv i ugnen och detta recept är ett utmärkt exempel. Är man bara ute i god tid får man ett underbart saftigt kött som bara faller isär med minimala arbetsinsatser