Pepparkornen del 1 recept

Påsktips del 1 – Sill

Påsktips del 1 – Sill

I slutet på maj reser jag för första gången till USA för att delta i Low-Carb Cruise i Karibien. Det ska bli så spännande att lyssna på alla föreläsningar och träffa så många människor som delar mitt stora intresse för naturligt god mat som dessutom gör oss så mycket friskare
En liten del av Bourgogne i Jönköping

En liten del av Bourgogne i Jönköping

Dags att göra tjänst i köket och så här efter jul är det skönt att få en andningspaus från rester efter julbord m m så hjärnan börjar snurra - Vad är jag sugen på
Söndagsstek på Högrev med Kantarellsås

Söndagsstek på Högrev med Kantarellsås

En hel del fett är insprängt i köttet, det bidrar till den goda smaken. Får den bara puttra i skyn i 1½-2 timmar, så blir köttet otroligt smakrikt och mört. Gammaldags Grytstek Högrev med ben ca 750 gram 1 Morot 2 gula Lökar 2 Lagerblad Havssalt och nymald Vitpeppar 10 Vitpepparkorn 5 Kryddpepparkorn 2 msk Smör 2 dl Vatten Bryn högreven gyllenbrun på båda sidor i smör i en stekgryta, krydda. Låt koka upp och låt steken sen puttra på svag värme under lock i 1½-2 timmar. 1 M. 10 Vi
Tips på mat till studenten

Tips på mat till studenten

Stöt pepparkornen i en mortel. Ta fram degen och dela den i två delar. Fördela fyllningen på på ena halvan av degen,spara en smal remsa längs ytterkanten
Supersnabb Entrecote med grönpepparcognacsås

Supersnabb Entrecote med grönpepparcognacsås

Krossa pepparkornen i mortel eller på annat sätt (har man en bra skärbräda fungerar det). Gnid in med grillkrydda och stek på hög värme efter önskemål (en del vill ha köttet genomstekt – andra föredrar det rött inuti)
Dillkött

Dillkött

6 portioner Ca 1 kg benfri kalvhögrev, högrev, lammkött eller grytbitar 1 purjolök (den vita delen) 3 st morötter 1 knippe dillstjälkar (ca 0,5 dl finhackad) 10 st vitpepparkorn 2 st lagerblad 2 dl grädde Ca 0,5 dl ättika (justera syra efter smak) Ca 0,5 dl socker (justera sötma efter smak) 2 msk majsstärkelse+0,5 dl vatten Salt Ca 1 l vatten Recept på kalops hittar du HÄR. 1 kg benfri. 1 purjolök. 1 knippe dillstjälkar. 10 st vitpepparkorn. Ca 1 l vatten
Nyårs meny

Nyårs meny

Krossa pepparkornen och stek med dom. Hacka paprikan i fina tärningar, finhacka löken och fräs detta i en klick smör på medelvärme
Köttsoppa

Köttsoppa

Det här görs med fördel kvällen innan, när köttet kokat färdigt får kastrullen åka ut på verandan, eller balkongen om man har sån
Fram med lergrytan, det är höst!

Fram med lergrytan, det är höst!

Vi misstänker att det står en hel del onyttjade lergrytor både här och där som bara väntar på att få användas
Älskade planka

Älskade planka

Stek den finhackade löken i smör, tillsätt vatten, vinäger, ett par blad färsk dragon och pepparkornen
Glaserade revbensspjäll

Glaserade revbensspjäll

Jag delade min köttklump i delar innan jag lade ner dem i ugnsformen. 18. 00 ♥ 2015-02-22. 1 kg tjocka eller tunna revben. 1 lök i klyftor. 1 morot i bitar. 1 dl honung. 1 tsk salt. 1 tsk malen svartpeppar. tsk malen ingefära. Sänk värmen till svag värme och låt det koka i ca 1 timme eller tills köttet känns mört. Jag lät mitt koka i 1 h men hade lätt kunnat låta det stå längre för att det verkligen skulle falla isär. Pensla på glaseringen på köttet och griljera det i ugnen i 200 grader i cirka 10 minuter. 11111 Min första lyckade hemmagjorda sås. 111 MUMS blev det. 1 kg tjocka eller tunna revben. 1 lök i klyftor. 3 lagerblad 20 svartpepparkorn 1 morot i bitar. 1 dl honung. 1 tsk salt. 1 tsk malen svartpeppar. tsk malen ingefära
Knödelsoppa - supa s knedlama.

Knödelsoppa - supa s knedlama.

Just denna klara soppan med knedle/knödel älskar mina stora barn. Lägg kycklingen antingen hel eller i delar i en stor kastrull
Filippinsk kycklinggryta - Adobo

Filippinsk kycklinggryta - Adobo

Min kompis Marissa är till viss del. Skär av roten och dela pak choin så det blir blad. ca 1 kg kycklinglår / klubbor med ben. 1/2 msk socker. 1/5 dl spad från adobon. ca 1 kg kycklinglår. 1/2 msk socker