Igår ville jag prova lite nya smaker och det blev en rabarberpaj med mandelmassa, en favoritingrediens som jag varje år tänker att jag ska ha med vid lussebullsbaket och göra längder utav saffransdegen och ha på just mandelmassa, och lite kardemumma hämtat från ett recept ur Vår bästa mat
riv över mandelmassan grovt och strö över resterande socker och kardemumman. 150 g smör1,5 dl socker + 1 msk2 ägg3 dl vetemjöl1 tsk bakpulver3 stora mogna päron150 g mandelmassa2 tsk stött kardemumma (om du använder malen så ta bara 1 tsk)rör smör och den större mängden socker krämigt och tillsätt ett ägg i taget. ett folieark behövs överst efter ca 15 min annars blir mandelmassan svart
Saffranskrans med mandelmassa och kardemumma. Strö ut hälften av smör- och mandelmassafyllningen. Riv mandelmassa och smör grovt och strö över kardemummakärnorna
Efter halva tiden kan du behöva lägga ett ark aluminiumfolie över kakan så inte mandelmassan bränns. Grovriv 100 g mandelmassa och strössla detta över päronbitarna. Stöt 1 tsk kardemummakärnor i morteln och strö det på toppen av kakan
Häll ner socker, vaniljsocker, bakpulver och den stötta kardemumman rör om. 5 TSK STÖTT KARDEMUMMA50 GRAM MANDELMASSAVALNÖTTER1. Fyll formarna med smet och tryck ner en bit ca (15 gram) mandelmassa och en valnöt i varje muffin. 50 GRAM MANDELMASSA
Häll ner lite av vätskan i jästen och rör om tills det har löst sig, häll sedan ner resten av vätskan, häll ner socker, ägg, salt och kardemumma och blanda om medan du häller i nästan allt mjöl, lite kan vara bra att spara till utbakningen sedan
Riv mandelmassan (blir lättare om den legat i kylen en stund innan) och chokladen i varsin skål. Bred på smöret och strö över mandelmassan och chokladen