Om inte pappa gjorde det vi kallade "kul-gröt", eller sagogryn, dvs potatisstärkelse i form av kulor som man kokade i mjölk och serverade med en stor klick smör i mitten
Koka upp vattnet till skållningen och häll det över havregrynen som mätts upp i en degbunke. Smula ner jästen över den ljumma havregröten (viktigt att det fått svalna för jäsningens skull) och tillsätt fingervarm mjölk
Koka alltsammans i kastrull till en gröt, som serveras medmjölk och färska eller torkade bär. Koka upp aprikoserna, låt dem stå med lock och svälla en stund, klipp sönder frukten i bitar och späd eventuellt med en skvätt vatten
Koka upp så att gröten tjocknar och servera med önskade tillbehör. Därför järnberikas den industritillverkade gröten, och just detta används ofta som ett argument till varför man ska ge köpegröt istället för att koka egen
Koka alltsammans i kastrull till en gröt, som serveras medmjölk och färska eller torkade bär. Koka upp aprikoserna, låt dem stå med lock och svälla en stund, klipp sönder frukten i bitar och späd eventuellt med en skvätt vatten
Koka alltsammans i kastrull till en gröt, som serveras medmjölk och färska eller torkade bär (bild. Detta kokas i en kruka på kakelugnsglöden under det man då och då rör däri
Jag använde bara vatten när jag kokade gröten och inte vatten/mjölk som receptet visade. Steel cut oats ger en fylligare havregröt och havregrynen valsas inte till gryn utan havrekärnorna klipps istället – därav namet steel cut oats
smaka av med salt och peppar och några matskedar creme fraiche. låt fräsa tills det riktigt knäpper i majsen, smaka av med salt och peppar och en driva finhackad persilja om så önskas (min persilja var tyvärr slut så vi tog enligt sonen en fnutt spiskummin)Detta åt vi med kokt potatis och kokta morötter
Koka upp mjölken i en tjockbottnad kastrull, sänk värmen och tillsätt havregryn, salt och kryddor. Låt blandningen sjuda på svag värme i ca 10 minuter eller tills havregröten är tjock och krämig. 5 dl mjölk