Klassisk svensk ärtsoppa recept

Klassisk svensk ärtsoppa

Klassisk svensk ärtsoppa

Blir ärtsoppan för tjock tillsätter du lite mer vatten. Smaka av och koka upp ärtsoppan med kryddor som timjan, vitpeppar, mejram och salt
Klassisk svensk ärtsoppa

Klassisk svensk ärtsoppa

Total koktid kan ha blivit ca 3-4 timmar så det är ingen snabbmat precis, men klassiskärtsoppa med en stor hög senap är underskattad, underbar husmanskost som alltför sällan tillagas av min generation, men både farmor och mormor gjorde det ofta
Ärtsoppa med rimmat fläsk

Ärtsoppa med rimmat fläsk

Skölj ärterna och lägg dem i en bunke. Häll på så mycket vatten att det täcker. Ställ svalt ca 12 tim. Häll upp ärterna i ett durkslag och skölj dem i kallt vatten
Pannkakor

Pannkakor

Klassisk rätt som förr oftast åts på torsdagar efter ärtsoppan. Pannkakor - klassisk rätt av ägg, mjölk, och mjöl som steks i stekpanna ju tunnare desto bättre, även kallade tunnpannkakor
Pannbiff med lök – en klassiker

Pannbiff med lök – en klassiker

Klassisksvenskärtsoppa. Pannbiff med lök – en riktig svensk klassiker. Jag själv brukar inte laga svensk husmanskost så ofta, jag vet inte varför för det är så otroligt gott och det spelar ju an på alla mysiga minnen och varma känslor

Ärtsoppa

Klassiskärtsoppa tillhör svensk husmanskost och serveras enligt gammal tradition på torsdagar. Ärtsoppa

Ärtsoppa

Det blev en hel del bilder i detta recept men en klassisk rätt som denna kan väl få det så att ingen behöver vara tveksam på hur man gör

Grön ärtsoppa

Klassisksvenskärtsoppa som alltid förberedes var Torsdag medans här i Italien äter man ofta i gnocchi istället

Ugnspannkaka med bacon

Ugnspannkaka med bacon – fluffig pannkaka i ugn med små frästa baconbitar, en klassisk vardagsrätt. Överhuvudtaget blir det sällan svensk husmanskost även om vi tycker om det

Ugnspannkaka med bacon

Ugnspannkaka med bacon - fluffig pannkaka i ugn med små frästa baconbitar, en klassisk vardagsrätt. Överhuvudtaget blir det sällan svensk husmanskost även om vi tycker om det

Vad är annorlunda sedan 1950?

Det är lustigt att om man tittar man i en äldre kokbok så ser man snabbt att det mesta man åt innehöll rikligt med grönsaker, ta tex ärtsoppan där man bara la i lite tärningar av rimmat fläsk eller en klassisksvensk köttsoppa där det är mer grönsaker än kött