Servera rödkåltill fläskstek, revbensspjäll, gås, fårfiol m. Servera på julbordet. Skölj kålen. Lägg i grytan kål, lök och äpplen skurna i klyftor med skal och kärnor, nejlikor, kryddpeppar och eventuellt också russinen
Men inget ont om brunkål, vi kommer definitivt inte att överge den, men det är ju faktiskt kul och spännande med nya tillbehör även när det är gäller julmat och vi kan lova er att denna grönkålsslaw är en het aspirant för jobbet
För vår del så har vi båda alltså vuxit upp med brunkåltill dom lättrökta skinkorna och dom där skinkorna, dom var aldrig griljerade och den enda gången det satt en färgglad pinne i var när det julpysslats skinkpinnar i skolan
Ja, så heter den i alla fall på italienska (Cavolo Nero), men på svenska är jag nästan hundra procent säker på att den översätts till Toscansk kål - så nu vet ni vad ni ska leta efter i butikerna
Grönkål äter man tydligen främst i Halland vid juletid och då kallas den för långkål, här nere i våra delar av landet är det mest brunkål som äts till skinkan och på andra platser är det rödkål som gäller
Smält smöret i en stor stekpanna och stek vitkålentills den slaknat och precis skall börja få färg. Det börja bli dags att att fundera på vad man skall ha på bordet tilljul
Sedan så kommer vi ha prinskorv, köttbullar, kokta ägg halvor, köpt sill i burk, rödbetssallad, griljerad julskinka, ostar, lite grönsaker, olika bröd, rökt korv, kokt potatis och dessa här två sorters kål