Hur vet jag att surdegsgrunden är klar recept

Surdegsgrund på vete

Surdegsgrund på vete

Om man inte vill tänka på det här med att mata så har jag hört att det går bra att frysa in en surdeg, men jag har inte provat på och göra det själv och vet inte hur bra resultatet blir
Ett gott rågbröd med hela korn

Ett gott rågbröd med hela korn

Hur mycket vatten som går åt beror på hur mycket som gått upp i skållningen och vilken typ av rågmjöl man använder
Med nötter och frön

Med nötter och frön

Häll ut degen och dela i två eller tre delar beroende på hur stora formar du har. Vet inte om det var någon vits med att göra så, men det kändes bra
Surdeg

Surdeg

Eftersom dinkel är ett slags vete bestämde jag mig till slut för att använda vanligt helt vete, så får vi se hur det blir
Med lättöl och potäter

Med lättöl och potäter

(Här finns en liten film där man ser hur det kan se ut. Fördelar med den förstnämnda metoden tycker jagär dels att man slipper förvara mer än en klick surdeg i kylen, dels vet man att man har en nymatad och pigg surdeg till själva baket
Lyckat och misslyckat

Lyckat och misslyckat

Man ska alltid börja med det positiva eller hur. Jagvetatt de gillar mackor så det får bli. tidigt på morgonen om man ärnattuggla