Häromdagen var jag iväg med barnen till Bärby självplock som inte ligger långt från där vi bor. Bärby odlar och andra skördar, himla bra koncept tycker jag även om jag själv odlar en hel del
Nästan alltid när jag tillagar vilt är kryddan enbär ett måste, går det att även tillsätta svartvinbärssaft och eller svartvinbärsgelé gör jag gärna det
Ingredienser1 kg lammsteksalt och pepparsmör 2 gula lökar ca 3-4 morötter 6-7 stötta enbär ca 4 dl förvällda kantareller 1/5 tsk malda kryddnejlikor5 msk vetemjöl 3-4 dl vatten några matskedar hemmagjord köttfond eller 1 st köpt buljongtärning 1 lagerblad 3 dl matlagningsgrädde 1 msk svartvinbärssaftlite hackad persiljaBörja med att dela steken i mindre bitar. Efter ca 60 min så steker du kantarellerna i lite smör, häller över i grytan tillsammans med grädden och svartvinbärssaften, kanske lite mer salt och peppar. 1 msk svartvinbärssaft
Sila bort bladen, rör ut strösockret i svartvinbärssaften och koka upp. En varm dag som denna med 29g varmt i solen är det skönt att kunna ta fram en hemmagjord lemonad ur svalen
Öka mängden sås med lite vatten, alternativt mer buljong, gärna hemmagjord. En god smaksättare till skyssås som jag ofta använder är koncentrerad svartvinbärssaft
500 g rödlök (ca 4 st stora lökar)25 g smör25 g råsocker25 g flytande honung1 dl rödvin1½ dl outspädd svartvinbärssaft (gärna hemmagjord)Salt & vitpepparSkiva löken tunt. 1½ dl outspädd svartvinbärssaft