Klipp sönder tomaterna med en sax i burken. En gryta med djupa, varma smaker av kött och grönsaker… Och en kryddningen med spiskummin, kanel och mild chili som skickar runt förföriska dofter från spisen…
Lägg i hälften av grönsakerna i grytan, lägg köttet på och resten av grönsakerna ovanpå. Börja med att bryna högreven med smör och rikligt med salt samt vitpeppar så den får färg runt om
Bryn köttet i smör i en stekgryta och krydda med salt och peppar. Häll i krossadetomaterna, vattnet, vinet, lagerbladen, oreganon, basilikan och lägg i köttbuljongtärningarna
Använde mig av högrev men tror att grekerna även använder kaninkött för denna grytan. Skär löken i klyftor, häll oljan i en stekgryta och tillsätt löken, fräs några minuter, tillsätt köttet, tomatpurén och de krossadetomaterna, salt och peppar
burken med krossade om det är det du andvänder. Fräst hastigt och häll på vinet låt det koka i någon minut för att sedan hälla i tomaterna och citron eller ev
Morotsslantar, palsternacksslantar, lökklyftor, kött och krossadetomater. Det är en himla massa kryddor i grytan så det behövdes två shotglas för att få plats med allt
Häll över tomaterna och vinet, blanda runt. Den här grytan nedan gjorde vi härom dagen på morgonen. 1,5 kg högrev. 1 burk krossadetomater. S Går förstås att göra i vanlig gryta också, kör dock länge, gärna 3 h. 1,5 kg högrev
Skölj av köttet och lägg det i en gryta, salta, peppra och häll i de övriga kryddorna. Lägg ner spanska pepparn, buljongtärningarna, krossadetomaterna och lite vatten
Grovhacka tomaterna och lägg ner i grytan (det blir godare om dessa har visst tuggmotstånd kvar). Vänd dem ordentligt i mjölet och bryn dem runt om i oljan och smöret i het gryta (gärna järngryta)
Och därför köpte jag en bit fin, högrev med mycket fett hos en kötthandlare i närheten och ”svängde” ihop den här chiligrytan och för mig är köttfärschilin ett minne blott
Skär löken i klyftor, häll oljan i en stekgryta och tillsätt löken, fräs några minuter, tillsätt köttet, tomatpurén och de krossadetomaterna, salt och peppar
En sista avsmakning med salt, peppar och socker gjordes och precis innan servering krossades de sista vitlöksklyftorna, hackades grovt och lades i grytan för att ge den sista touchen