Det blir en stor deg som räcker till fyra rejäla, härliga limpor. När jag bakade dessa mjuka och goda limpor, med rågsikt och linfrö, utgick jag ifrån ett mycket användbart brödrecept som finns i boken 'Vår kokbok'
Forma till limpor och lägg dem påen pappersklädd långpanna. 2 l vatten. 2 l vatten eller mjölk 2 pkt jäst 1 msk salt 0. 5 msk brödkrydda 2 kg rågsikt (1 påse) 4 limporSmält smöret i en kastrull, häll i vätskan och värm till fingervarmt. 1Smula ner jästen i en bunke och häll över lite av vätskan, rör ut jästen och häll i resten av degvätskan. 1Rör ner salt, sirap, brödkryddor och mjölmen spara lite av mjölet till utbaket. 1Knåda degen ett par minuter och låt den jäsa i 30 minuter. 1Ta upp degenpåmjölat underlag och dela den i fyra delar. 1Nagga dem och penslalimporna med smält smör. 1Grädda limpornapå 200 grader i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter
Söndagar hos oss betyder brödbak, iallafall tre av fyra Söndagar. Skållade råglimpor. Låt svalna lite innan du täcker bunken med plastpåse eller gladpack