Hetta upp oljan i en wok, tillsätt vitlök, ingefära, salladslök och chili. Men nu tillbaka till lunchen - eftersom jag hade en skattgömma med lyxiga krabbklor i frysen föll valet på en lunchrätt med krabba
Krabba med chili och koriander (2 portioner). 1 röd chili i tunna skivor. Hetta upp olja i en stekpanna, tillsätt vitlök, ingefära, salladslök och chili och stek i 2-3 minuter. Krabba med chili och koriander (2 portioner). 1 röd chili i tunna skivor
Med inspiration från just krabbkakor, rörde jag ihop en snabb pastarätt, med krabbkött, zucchini (snacka om högsäsong, de växer så de knakar i Lise-Maries trädgårdsland), fänkål och röd chili
Lägg i chilifrukten (hackad) och vitlöken (pressad) och fräs en minut eller så. Tillsätt krabban, hackad paprika, klippt thaibasilika, parmesan och salt
Ingredienser Chilisås 300 g röd chili (utan frön) 1,5 cm färsk ingefära 2 schalottenlök 3 klyftor vitlök 2 msk risvinsvinäger 1 msk socker 2 dl tomatketchup 4 dl vatten 2 msk soja 1 dl olja 1 äggvita salt och peppar Krabba 2 King Crab ben (kan ersättas med fisk, kyckling eller andra skaldjur) olivolja Steamed buns 25 g jäst 4 dl mjöl 125 ml vatten 1,5 tsk socker 1 msk olivolja neutral olja eller frityrolja Garnityr 0,5 röd chili 0,25 kruka koriander
Sänk temperaturen något, och häll i chili och vitlök. Min käre man, vars matlagningsintresse fullt ut matchar mitt eget, hittade detta lockande recept, och vi beslöt oss att i mesta möjliga mån återskapa och tolka det utifrån den tillgång vi själva har på krabba
Funkar även utmärkt att göra i små munsbitar, att doppa i Thai Sweet Chilisauce till en kall öl. Riktigt riktigt goda blev dom här biffarna med fiskfärs och krabba, kryddade med bl a grön curry vilket ger en asiatisk smak
Skiva purjolöken tunt och finhacka chilin. Ibland kan jag bli vansinnigt sugen på krabba och då tycker jag de små paketen med färskt krabbkött i butiken är fenomenala, för även om en hel kokt krabba är trevligare så tar det tid att pilla ut allt kött
Varma, med mycket smak av lime och chili. Krabba, hummer eller räkor smakar såserna också fint till. Du kan till exempel smaksätta den med Saffran, Vitlök, Sweet Chili, Pepparrot eller nån annan smak Du tycker passar till skaldjur
Hacka och blanda/mortla mynta, koriander, vitlök och chili. risnudlar, tillagas enligt paketet (kokas vanligtvis inte)sambal oelek eller finhackad chili1 avokado, skuren i smala stavar, pressa över lite limejuice1 morot, skuren i smala stavar2 salladslökar, skurna i smala strimlorrivet limeskalhackad koriander ev. hackad röd chiliSesamsås 3/4 dl risvinäger 1 dl socker2 msk hackad koriander2 msk hackad rädisa2 msk sesamfrönRör ihop ingredienserna till såserna i två skålar. 300 g vit fisk500 g skaldjursmix (blandat av vad du gillar tex räkor, musslor, calamaresringar, pilgrimsmusslor, krabba), i mindre bitar1 msk salt (jag tog 2 tsk)1 ägg3 dl vispgrädde1 vitlöksklyfta1 röd chilifärsk myntafärsk koriander1 lime, i smala klyftorMixa fisk med ägg och salt i en matberedare. 1 röd chilifärsk myntafärsk koriander