basmatiris. Inte någonsin fick man en hand på axeln när det serverades risotto. basmatiris. Särskilt inte de gånger man satt med guldvaskarpanna för att hitta det rökta sidfläsket som det faktiskt stod att ”risotton” skulle innehålla
Tänk på att en risotto kräver frekvent omsorg och omrörning till skillnad från t ex basmatiris som mer eller mindre ångas klart på egen hand under lock
Vitt ris, rött ris, råris, fullkornsris, basmatiris, jasminris, carnaroliris, avorioris, arborioris och nu även svart thairis är de rissorter jag kan komma på som ingår i min ris-referenslista
Ibland blev de räddningen för en kroniskt hungrig ung man, som när det i skolbespisningen serverades kall ”risotto” på basmatiris, majs, röda paprikabitar och ärtor
Grillad tofu i mangosås med basmatiris och sallad. Risotto med äpple och mandel. Flygvy över São Miguel. En hel månad och lite till har gått sedan jag kom hem från São Miguel i ögruppen Azorerna
- Kokt- Stekt- Råstekt- Klyftpotatis - Rårakor (riv rå potatis, krama ihop med salt och peppar, stek)- Raggmunk (råriven potatis, risdryck, majsmjöl, salt) - Potatismos (potatis, risdryck, lite olja, salt, peppar)- Potatisbullar (av överblivet mos, blanda ev med lite riven potatis, klickas ut och steks)- Potatiskroketter (potatismos enligt ovan, forma bollar som friteras)- Hasselbackspotatis (skala, skär snitt nästan rakt igenom, pensla med olja, salta, peppra, mortla cornflakes och/eller nachochips och strö över)- Potatiskaka, alternativ till gratäng (enligt rårakor, men gör en stor kaka som steks på plåt eller i form i ugnen- Potatisgnocchi Ris- Kokt ris- Pressat ris (Koka basmatiris eller annat lite klibbigt ris, stjälp upp det varma riset i en form och platta till, täck med plastfolie och placera en annan form över och lägg i lite tyngder så det pressas ihop, låt stå kallt till nästa dag, dela i bitar, serveras kallt)- Risbollar (se ovan, men forma bollar av det varma riset som får svalna och sen serveras kallt)- Risotto (fräs avorio/aborioris i olja ett par minuter, salta, peppra, späd med lite vatten i taget och rör om och låt koka in, klart när det är mjukt och börjar bli krämigt)- Risnudlar med majs och gurka (doppa i kokande vatten så de blir mjuka, woka med skalad,urkärnade gurkhalvmånar och majs/minimajs)Majs - Pastasallad (majspasta, köttbullar, gurka, majs, sallad)- Polenta (koka polenta med salt, lite peppar och olja, stjälp upp i en vattensköljd form och låt stelna, Dela i bitar, vänd i lite torr polenta och stek
Risotto. 2dl basmatiris. Tag eventuellt bort skinnet på kycklingklubborna. Skär några snitt i köttet så att det bättre kan dra åt sig av chutneyblandningen
Tillaga risotton 10–15 minuter efter paketets anvisning, konsistensen ska bli löst grötig. TIPS Risotton kan ersättas av basmatiris, kokt med skivad purjo och 3–4 bitade frysta sparris. 2 pkt risotto