Whiskygravad lax recept

Gravad lax till midsommar

Gravad lax till midsommar

Nu är midsommarveckan här och på midsommar måste man ha gravad lax, eller hur. Gravad lax är bland det godaste jag vet och är ett måste till midsommar, jul, påsk och lite då och då däremellan också

Whisky- och rosépeppargravad lax

Eftersom jag är gift med en whiskysamlare är det konstigt att jag inte har provat grava lax i whisky tidigare, men bättre sent än aldrig

Whiskygravad lax

Ta bort ryggbenet på laxen och dela biten tvärs. 1,2 kg lax av mittbiten. 1. 2. Blanda kryddorna, rosépepparn ska krossas

Whiskygravad lax

Lägg i laxen med skinnet nedåt. Pensla laxen med whisky och strö resten av kryddblandningen över. Tina laxen innan den skärs upp och serveras med senapssås

Whiskygravad lax

Rensa och filea laxbiten. Blanda alla ingredienserna och klappa in laxen med detta. Sätt laxen under press svalt i två dygn

Rök- och whiskygravad lax

Dra bort laxbenen som sitter i en rad utefter den tjocka delen av laxfilén. Lägg i laxbiten och knyt till med så lite luft som möjligt i påsen

Rök- och whiskygravad lax

Lägg i laxbiten och knyt till med så lite luft som möjligt i påsen. Avbryt gravningen genom att ta upp och torka av laxen