Vetebröd apelsin recept

Lucka 5: Saffranskaka med cointreau

Lucka 5: Saffranskaka med cointreau

Det gillar i alla fall jag och det är väl inte för intet som grundreceptet står under kapitlet Vetebröd i Sju sorters kakor

Matrelaterad historia - blandat

Vetebrödet var ren lyx och förekom oftast bara vid festligare tillfällen, som t. champagne jämte saften af apelsinerna och citronen
Ute - inne - ute - varmt och kallt

Ute - inne - ute - varmt och kallt

Men om nu ändå ugnen ska värmas kan jag också passa på att baka ett vetebröd med saffran i. långpannebullar med saffran och apelsin
Cozonac/ Vetebröd till fest

Cozonac/ Vetebröd till fest

- rivet skal av en apelsin. I Rumänien bakas - till stora helger (Påsk, Jul) eller fester (bröllop) – ett vetebröd som kallas Cozonac
Snabbvetebröd/Hastbullar

Snabbvetebröd/Hastbullar

Tillsätt russin/kardemumma och gärna rivet skal av citron eller apelsin. Snabbt och gott vetebröd utan jäst

Morotssallad med apelsin & kokos

Vetebröd med kokos. Morot och apelsin friskar upp och har man i lite hackad mynta så blir det ännu bättre

Vetekaka med glasyr

Blanda florsocker och apelsinsaft till glasyren. Blanda ner socker, salt, ägg, mandel, kanel, ingefära, apelsinskal, muskot och 2 dl mjöl i degen. 2 tsk rivet apelsinskal. 1 msk färskpressad apelsinsaft

Apelsingifflar

Det är två smaker som passar till alla typer av vetebröd och bullar. Mixa apelsinskalet med mjöl och socker i en matberedare med kniven isatt

Jordgubbsbruschetta

Tvätta apelsinen noga och skala av det yttersta gula skalet med en potatisskalare. 1 apelsin, pressad saft och skal. 8 skivor lantbröd eller vetebröd

Frasiga apelsinbullar

Använd färdig vetebrödsmix. Tillsätt nötter, apelsinskal och apelsinjuice eller -saft. Vetebröd och bullar bör frysas så snart de kallnat, d v s medan de ännu är nygräddade