Jag är löjligt förtjust i fänkål, såväl färsk som torkad, och genom att bränna av lök- och fänkålsfräset med en rejäl skvätt Ricard (den i mitt tycke godaste pastisen), förstärktes lakritstonen i såsen ytterligare
Detta kändes åtminstone lite nytt, och smakmässigt en aning upphetsande, inte minst på grund av mina urstarka små torkade chilifrukter, som bara verkar öka i styrka i sin påse i kryddskåpet för varje år som går
Serverades till smörstekt kolja, delikatesspotatis och krispiga suger snaps. Lägg lök i en liten kastrull tillsammans med 1 fiskbuljongtärning, 6 vitpepparkorn, 1-2 lagerblad (beroende på storlek), lite torkad timjan samt 2,5 dl vatten
Fisksoppa med saffran ca 2 portca 300 g Kolja och lax i tärningarca 1 dl frysta skalade räkor3 st potatisar2 st små morötter1/2 gul lök 2 st vitlöksklyftoren bit rotselleri10 st champinjoner 1 pkt saffran2 msk tomatpure2,5 dl vitt vin2 dl grädde1 fiskbuljongtärningca 5 dl vattenbasilika o timjan (torkad)salt och pepparchilipepparSkala rotfrukterna och skär dem i skivor. ca 300 g Kolja och lax i tärningar. ca 5 dl vattenbasilika o timjan (torkad)salt och pepparchilipeppar
torkade franska örter. vitfisk t ex torsk-, sej, kolja eller hokifilé. 1. Sätt ugnen på 200°. 2. Koka potatisen i lättsaltat vatten i en stor kastrull ca 20 min, tills den är mjuk
Vi åkte in till marknaden i Fuengirola och kom åter med påsarna lastade av tomater av flera olika sorter, stora gula milda spanska lökar, bönor, potatisar, persikor, persilja, mynta, torkad oregano , harissa och finfina färska fiskar
250g Fiskfile av fast sort, tex torsk, sej, kolja, hajmal eller liknande skuren i bitar,2msk Sör, osaltat1st Gul lök, finhackad1,5msk Curry, gärna stark1st Äpple, skuret i fina cm stora tärningar1st Blomkålshuvud, mindre modell, plockad i mindre buketter4dl Kokosmjölk2msk Fiskbuljong, koncentrerad flytande1tsk Harissa eller Sambal Oelek4msk Sweet Chili sås1dl Sockerärtor1/2tsk Koriander (torkad) eller en liten bunt finskuren färskca 2msk Maizenamjöl utrört i lite vatten4st Brödskivor av baguettetyp4msk VitlökssmörHavsaltSåhär kan man göra