Tjälknöl älg enbär recept

Tjälknöl på älg

Tjälknöl på älg

I helgen lagade jag en tjälknöl på en bit älgstek. Har man inte tillgång till älgkött går det bra med en nötstek istället
Tjälknöl på vilt

Tjälknöl på vilt

Tjälknölen förvaras utan lagen och går att frysa. 1,5 kg fryst benfritt viltkött (älg eller hjort). 15 enbär. Saltlag1 l vatten 1 dl salt 1 tsk råsocker 0,5 tsk svartpeppar, krossad 1 lagerblad 15 enbär
Tjälknöl

Tjälknöl

Koka upp vatten med krossade enbär och svartpeppar, salt, socker och smulade lagerblad. 6 enbär. 6 enbär 6 svartpepparkorn
Liten spontan tjälknöl med grönsaksnudlar

Liten spontan tjälknöl med grönsaksnudlar

Tack vare J & M låg det alltså en liten saltrulle av älg och skräpade i frysen igår. Jag hade ju ingen riktig koll på vad det var för kött men jag resonerar som så att de flesta djurdelar blir glada över att gå sitt kulinariska öde till mötes i skepnad av en tjälknöl
Världens godaste tjälknöl

Världens godaste tjälknöl

Tjälknöl, tjälknul eller tjälaknul är ursprungligen en norrländsk maträtt bestående av djupfryst kött, vanligen älgkött, som ugnssteks på låg värme
En frusen knölig älgstek

En frusen knölig älgstek

Tjälknöl, eller Tjälknul är en klassiker i det nordiska köket och uppstod genom att Ragnhild Nilsson, som var gift med en älgjägare, bad sin glömske man att tina älgsteken i ugnen dagen innan hon kom hem
Tjälaknöl

Tjälaknöl

Lägg i den färdigstekta tjälknölen. 2 kilo innanlår av älg eller nötkött. 2 liter vatten2 1/2 dl salt2 msk socker1 msk sambal oelek2 msk enbär3 vitlöksklyftorGör så här. Låt köttet steka i 8-10 timmar, beroende på köttstyckets form och hur väl stekt du vill ha tjälknölen. När termometern visar på 55 grader är tjälknölen röd, vid 65 grader rosa och vid 75 grader genomstekt. Tjälknölen på bilden är stekt till 65 grader. Efter 4-5 timmar har tjälknölen fått lagom sälta och smak.   2 kilo innanlår av älg eller nötkött
Skogens guld

Skogens guld

Själv skulle jag vilja utnämna älgen till Skogens guld. I helgen köpte jag hem en fin (ja, och dyr…) bit älgstek som jag gjorde tjälknul av och som serverades till middag ikväll
Tjälknöl

Tjälknöl

högrev av älg. Lägg i den färdigstekta tjälknölen. Tjälknölen serveras kall med potatisgratäng, potatissallad eller som en rätt på ett buffébord

Tjälknöl på förslagsvis älg

När steken har rätt temperatur har du redan hunnit koka upp en lag på vatten, salt, lagerblad, enbär, vitlök, ättika och svartpeppar

Ölmarinerad tjälknöl

älg eller rådjur. 2 msk grovkrossade enbär. Sätt ugnen på 75 grader. Lägg det frysta köttet i en ugnssäker form och ställ in i ugnen