Tjälknölen förvaras utan lagen och går att frysa. 1,5 kg fryst benfritt viltkött (älg eller hjort). 15 enbär. Saltlag1 l vatten 1 dl salt 1 tsk råsocker 0,5 tsk svartpeppar, krossad 1 lagerblad 15 enbär
Receptet fungerar till både vildsvin och älg i vanlig stekstorlek, jag brukar inte väga köttet. När jag lagar tjälknöl av vildsvin tar det oftast runt 5-6 timmar. 2 msk krossade enbär. 2 msk krossade enbär
Tack vare J & M låg det alltså en liten saltrulle av älg och skräpade i frysen igår. Jag hade ju ingen riktig koll på vad det var för kött men jag resonerar som så att de flesta djurdelar blir glada över att gå sitt kulinariska öde till mötes i skepnad av en tjälknöl
Tjälknöl, eller Tjälknul är en klassiker i det nordiska köket och uppstod genom att Ragnhild Nilsson, som var gift med en älgjägare, bad sin glömske man att tina älgsteken i ugnen dagen innan hon kom hem
Lägg i den färdigstekta tjälknölen. 2 kilo innanlår av älg eller nötkött. 2 liter vatten2 1/2 dl salt2 msk socker1 msk sambal oelek2 msk enbär3 vitlöksklyftorGör så här. Låt köttet steka i 8-10 timmar, beroende på köttstyckets form och hur väl stekt du vill ha tjälknölen. När termometern visar på 55 grader är tjälknölen röd, vid 65 grader rosa och vid 75 grader genomstekt. Tjälknölen på bilden är stekt till 65 grader. Efter 4-5 timmar har tjälknölen fått lagom sälta och smak. 2 kilo innanlår av älg eller nötkött
Själv skulle jag vilja utnämna älgen till Skogens guld. I helgen köpte jag hem en fin (ja, och dyr…) bit älgstek som jag gjorde tjälknul av och som serverades till middag ikväll