Sila bort frukt och bär i en saftsil. Jag plockade rönnbären efter två frostnätter. 1 liter rönnbär (eller något mindre)0,5 l vatten2 urkärnade äpplen, skalade och i bitar0,5 kg syltsocker (eller efter smak)Koka rönnbär och äppelbitar i vattnet, ca 10 min eller tills bären och frukten kokat sönder. /Boel 1 liter rönnbär. 0,5 kg syltsocker
Skölj bären och skala och dela äpplena i små bitar. Koka bär och äpplen under lock i ca 20 minuter. 1 liter fläderbär. 1 dl syltsocker till varje dl avrunnen saft
½ förpackning Syltsocker. Av krusbären jag fick bestämde jag mig till slut för att göra flera saker. Koka krusbären i vattnet under lock i några minuter, bären ska koka sönder
Blanda bär, vatten och urskrapad vaniljstång i en kastrull. 500 g frysta björnbär. 1 kg syltsocker. Tillsätt syltsocker och koka ganska kraftigt i 5 min till. 500 g frysta björnbär. 1 kg syltsocker
Lägg bären i en kastrull. 1 liter aroniabär (ska ha varit frysta). 4-5 dl syltsocker. 1 liter aroniabär. Den här marmeladen gjorde jag till mina årliga julkorgar
Jag använde mig av syltsocker när jag gjorde marmeladen och enligt paketet skulle man ta lika mycket socker som bär för en normal sylt eller marmelad, men eftersom jag tyckte att det blev för sött förra året tog jag lite mindre socker än bär
Mosa gärna lite av bären med baksidan av en sked. Koka bären i vattnet i 30 minuter. 1,5 l bär (de ska antingen ha frusit ute på trädet eller legat i frysen minst ett dygn. 4 dl syltsocker
Nu är det dags för fläderbäret. Dessa blommor har nu förvandlats till underbart vackra kolsvarta bär som bara väntar på att bli saft, sylt och marmelad