Surkål ris recept

Sarma

Sarma

Skär ut mitten på surkålshuvudet, då det blir lättare att dela på bladen senare. Börja med att koka upp riset
Surkålsdolmar (Sarma)

Surkålsdolmar (Sarma)

Stek färs, lite okokt ris, lök och kryddor. Ris. Vattna ur surkålen 1 timme. Lägg i en buljongtärning 1 surkålshuvud
Ungersk gulasch

Ungersk gulasch

Servera med ris och gärna surkål eller en kålsallad. Lite ris och en kålsallad till, sen är man hemma. Planerat utearbete i helgen
Smakrik boggryta

Smakrik boggryta

Vi serverade grytan med kokt ris, surkål och creme fraiche. Välkommen höst, välkommen skördetid, välkommen gryttid
Veckomeny Paleo #4

Veckomeny Paleo #4

Tacopaj med sötpotatisbotten samt gurka och surkål. Sushi utan ris. lax och avokado med sjögässallad (köpt på sushiställe, men petade undan riset)

Turkiska kåldolmar med nötfärs och paprika

I Sverige görs kåldolmar ofta med brunkål vilket ger en lite sötare smak, men på Balkan är det surkål som gäller och den inlagda vitkålen ger en syrlig och frisk smak till rätten
Matfrossa för ögonen

Matfrossa för ögonen

här en enkel variant, surkål med morötter, grytbitar, låt puttra ihop, späd med vatten, ev en buljongtärning, lite peppar, inget salt, surkålen är salt i sig själv
Tinas surkåldolmar

Tinas surkåldolmar

Dolmar600 g fläskfärs 2 dl ris, kokt kallt 1 surkål (helt vakuumförpackat) smör 1 tsk salt vitpeppar (ur kvarn)
Surkåldolmar och fyllda paprikor

Surkåldolmar och fyllda paprikor

Koka ris. Skär av surkålsblad. Separera äggula från vitan och ha i äggulan i färsblandningen samt det kokta riset
BEET BALLS - RÖDBETSBOLLAR

BEET BALLS - RÖDBETSBOLLAR

Servera till en sallad med grönkål, spenat, pekannötter, surkål, apelsin och avokado. Blanda ihop riset och quinoan
Annorlunda gulasch

Annorlunda gulasch

Servera med kokt ris och surkål. Skölj och skala lök och morot. Grovriv dem tillsammans med vitkålen, gärna i matberedare
Sej i aubergine och tomat

Sej i aubergine och tomat

 Servera med ris eller pasta. Bredvid surkålen på Willys som jag var ute efter stod en burk Aubergineröra , Grönsaksröra med aubergine (44%), basilika och olivolja
Smit från sockret!

Smit från sockret!

Även yoghurt, fil och surkål är bra att blanda i om man vill hålla nere blodsockret. Flera studier visar att det flytande sockret inte bara hör till det mest fettbildande som finns, det ökar även risken för så kallad fettlever, cancer i bukspottkörteln, hjärt- och kärlsjukdomar