Oloroso kan ersättas med torr madeira som har en liknande karaktär men som har högre syra. Här har jag sammanställt och redigerat tre olika bloggposter där jag testade olika typer av sherry i matlagning
Sänk värmen och slå på vatten och koncentrerad kalvfond och sherry. 2 msk sherry, portvin eller madeira. 1 buljongtärning 2 msk sherry, portvin eller madeira
270 g champinjoner400 g ryggbiff, sjömansbiff, lövbiff, eller annat oxkött1 (väldigt) liten solovitlök200 g avrunnen bambuskott2 msk oxfond4 msk mörk sojasås2 msk ostronsås1 dl sherry (jag tog madeira)4 dl vatten2 msk maizena mörk redningSkiva champinjoner och skär sedan i strimlor (så det blir typ som bambuskotten). 1 dl sherry
sherry, madeira, calvados)Salt och vitpeppar2 tsk röda vinbärsgelé (valfritt). För en tid sedan ville jag göra helstekt anka och det skulle bli första gången för mig
Späd med matlagningsgrädde och madeira. 5 dl sherry. Borsta kantarellerna rena. Skär dem i mindre bitar och fräs dem under omrörning i en kastrull med lök och smält smör, tills smöret är genomskinligt
Det går också att byta ut Madeira mot liknande starkvin, t ex portvin eller sherry. Madeirafläsk. Tillsätt äppeljuice, grädde, madeira och tomatpuré och rör om tills det tjocknar
Tillsätt sedan efter tycke och smak 3 - 4 cl konjak, madeira, sherry eller portvin eller nypressad apelsin- eller citronsaft - det senare för barn och bilförare
0,5 dl starkvin, t ex sherry, madeira, noilly prat eller martini bianco. Sherrysås 1 schalottenlök smör till stekning 3 dl vitt vin 2 dl hemgjord fiskfond (eller 1 msk fond på flaska + 2 dl vatten) Ev 1 lagerblad och 5 vitpepparkorn 0,5 dl starkvin, t ex sherry, madeira, noilly prat eller martini bianco 2 dl crème fraiche 1 msk finklippt gräslök salt och vitpeppar efter smak
Häll på fond, rött vin och madeira eller sherry. 1dl Madeira eller sherry. 1dl Madeira eller sherry. En klassiker som kan bli hur bra som helst om man lägger lite möda på råvarorna och tillagningen
1 dl rött portvin (kan ersättas med halvtorr/torr sherry, madeira eller marsala). Portvinssås2,5 dl rött vin 1 dl rött portvin (kan ersättas med halvtorr/torr sherry, madeira eller marsala) 2 dl lamm- eller kalvbuljong, gärna gjord på riktig fond 1 lagerblad 1 rosmarinkvist 5 kvistar timjan 1 schalottenlök, grovhackad 5 svartpepparkorn 1 tsk maizena utrörd i lite kallt vatten – om du använder flaskfond eller buljongtärning) 75 g smör salt och svartpeppar efter smak