Riktig gräddsås recept

Gräddsås till köttbullarna

Gräddsås till köttbullarna

Koka gräddsåspulver med vatten och mjölk och smaka av såsen med kalvfond, sambal oelek och teriyakisås

Gräddsås

En riktigt god gräddsås är en sås som reder sig själv. Den här gräddsåsen brukar jag göra väldigt ofta och den funkar till det mesta, pannbiff, köttbullar, helstekt fläskkarré osv
Köttbullar med potatismos och gräddsås

Köttbullar med potatismos och gräddsås

Gräddsås. Blanda löken, grädden,sojan, potatisen och kryddorna innan färsen tillsätts. Smeten skall vara rätt saftig (nästan svåra att rulla) annars späd på med mer grädde, stek i smör
Köttfärslimpa med gräddsås

Köttfärslimpa med gräddsås

gräddsås. Köttfärslimpa med gräddsås 4 port. Hacka löken och stek den riktigt mjuk i smöret på låg värme, ca 30 min. Jag blev lite otålig och höjde värmen på ugnen till 225 grader efter ca 30 min och då fick köttfärslimpan riktigt fin yta men all steksky fastnade i formen
Persiljejärpar med gräddsås

Persiljejärpar med gräddsås

Riktigt husmanskost är detta och passar lika bra alla dar i veckan. Servera järparna med kokt potatis, gräddsåsen och gärna kokta grönsaker
Persiljejärpar med gräddsås & pressgurka

Persiljejärpar med gräddsås & pressgurka

Persiljejärpar, en riktig gammal husmansklassiker i det svenska köket. Härligt saftiga och smakrika järpar med mycket kruspersilja och en krämig gräddsås är svårslaget på middagsbordet
Oxrullader i smarrig gräddsås

Oxrullader i smarrig gräddsås

Skala löken och morötterna. Skär löken i klyftor och morötterna i stavar, ca 5 cm långa. Lägg köttet på en skärbräda och salta och peppra
One-pot pasta med köttbullar i gräddsås

One-pot pasta med köttbullar i gräddsås

Jag har testat det men har aldrig riktigt fått det att bli bra. När jag var i USA med min syster så var vi lite oense om vad som ansågs vara ”Swedish Meatballs” – var det med gräddsås eller utan
Persiljejärpar med gräddsås & pressgurka

Persiljejärpar med gräddsås & pressgurka

Persiljejärpar, en riktig gammal husmansklassiker i det svenska köket. Härligt saftiga och smakrika järpar med mycket kruspersilja och en krämig gräddsås är svårslaget på middagsbordet
Rosmarinkryddad Rådjursstek med Gräddsås på Calvados och Äpplen

Rosmarinkryddad Rådjursstek med Gräddsås på Calvados och Äpplen

Såsen blev en riktig smakupplevelse. Rådjursstek med Äppelgräddsås 1 kg Rådjursstek med ben 2 msk torkad Rosmarin 2 msk Havssalt 1 tsk nymald Vitpeppar 5 dl Grädde 1 gul Lök 1 Svenskt Äpple 3 msk Smör 1 dl Calvados 1 dl Vatten 3 msk Viltfond 1 msk Ekologiskt Buljongpulver 1 msk Calvados och 1 tsk Honung Gnid in steken med finhackad rosmarin, salt och peppar