Detta recept på rådjurssadel hittade jag i Per Mobergs bok Moberg jagar och lagar, när det gäller husmanskost och att tillaga vilt så litar jag främst på honom
Vi hade rött vin från Bandol kvar från sommarens Provence-tur, det förgyllde maten. Men täcker man rådjurssadeln med bacon, så får man en saftig stek med en trevlig, lite rökt smak
Häll i vinet i kastrullen och ytterligare vatten tills det täcker allt. 1,2-1,5 kg rådjurssadel. 1 dl rödvin. Rådjur1,2-1,5 kg rådjurssadel 50 g smör, rumstempererat salt, efter smak vitpeppar, nymalen, (efter smak) 1 gul lök 1 morot ca 100 g rotselleri 2 msk tomatpuré vatten 1 dl rödvin 2 lagerblad 0,5 tsk torkad timjan 5-6 enbär
Tillsätt timjan, rödvin, vatten samt buljongtärningar och låt det koka ner till hälften. Servera ett gott rött vin till och du har en riktig festmåltid
Blåbärssåsen som hade fått äran att förgylla rådjurets ädla smaker hade jag börjat med relativt tidigt på dagen då detta i grund och botten är en rödvinssås och en sådan behöver enligt mig tid, tid och mer tid
För en tid sedan fick vi en rådjurssadel av honom och den lagades såklart till på grillen. Min systers sambo är jägare och han har tidigare bjudit oss på bland annat vildsvin och rådjur
Middagen, det var rådjurssadel för att fira att ett födelsedagsbarn nått klart mogen ålder. Ett sätt är att snabbt äta upp godsakerna och ta rejäla klunkar av vinet – för man vill liksom fylla upp munnen med allt det goda
Rödvinssås (tillagad av Leif Nord). På Nyår hade vi gästkockarna Dan Fagrell och Leif Nord som hjälpte till att tillaga vår Nyårssupé som bestod av rådjurssadel till varmrätt
Man kan koka hela sadeln i en gjutjärnsgryta med buljong, morötter, lök , kryddor och vin först för att sen grilla på det i ugnen för att få färg och sen servera köttet ur benet om man vill
Tag lika delar olivolja och vin eller koncentrerad druvmust och smaksätt med örtkryddor. Gör snitt i rådjurssadeln och stoppa in de brynta vitlöksskivorna
Vi hade även med oss en hel del öl, massor av vin och såklart en hel del skumpa. -Rådjurssadel med potatisgratäng, brysselkål och blandad sallad-ChokladfondantVi stekte sidfläsket i fina kuber och sedan även pilgrimsmusslorna, inte i samma panna såklart
Putsa rådjurssadelns översida fri från fett och hinnor. Skär broccolin till såsen i bitar och koka dem tillsammans med vatten, buljongtärning och vin ca 3-4 minuter. 800-900 g rådjurssadel
Väl där kunde man ana en skylt som erbjöd rådjurssadel och “rådjursskinka”. Dagen därpå möttes vi hos min syster över en god bit lammkorv och slog ett och annat klokt huvud ihop för att ytterligare en dag senare handla tillbehören som blev en potatissallad på färskpotatis och ruccola, en snart söndertjatad i mina kretsar Coleslaw, lite potatisgratäng som för övrig alltid fungerar till rådjur och lite rödvinsreduktion till det