Smält socker, citron och vaniljsocker i en het panna. Karamelliserade ljumma plommon med ett täcke av crunchigt mandelsmul och så en klick grädde på toppen
Pressa över citronsaften. Egentligen gillar jag frukter som plommon och persikor precis som de är men den här tiden på året smakar de inte specielllt mycket och då passar det fint att ugsnbaka dem för att locka fram smakerna
Skär plommonen i kvartar. Riv skalet av citronen och pressa ut saften. Det blir rätt mkt vätska när både frukten, citronsaften och vinägern börjar koka
Här kommer ett plommonrecept på en jättegod marmelad som min mamma gjort. ½ citron. 1 kg plommon½citron 2 msk riven ingefära2 msk vatten500 g syltsockerLägg de sköljda plommonen i en gryta tillsammans med tunt skivad citron och riven ingefära. Kram Lena 1 kg plommon
Ta ur lagerbladet och ha i citronsaften. Grytan innehåller bland annat champinjoner, katrinplommon och haricots verts (gröna bönor) och är smaksatt med harissa och en härlig kryddblandning, ras el hanout, som jag hittade på bloggen 'Strenght and sunshine' (se här)
Halvera plommonen och ta bort kärnan. Med lite smak av både citron och ingefära passar den perfekt på en rostad fralla med ost, men funkar också perfekt på en ostbricka
Dela o kärna ur varje plommon. Lägg hälften av plommonen i botten. Ca 10 plommon (helst från grannens trädgård. Rivet skal får 1 citron. Ca 10 plommon (helst från grannens trädgård. Rivet skal får 1 citron 100 g mandelmassa