Det här receptet är på oxfilé men det går lika bra med tex ryggbiff, rostas eller entrecote. Här kommer iallafall recepten på allt du ser på tallriken (förutom salladen – men ett tips är att ha nåt sött i salladen tex granatäpple eller mango) och i vilken ordning jag skulle lagat maten för att få så mycket tid som möjligt med gästerna
På en Kick-Off med jobbet lärde jag mig en metod där man steker alla biffar lätt och ger dem en fin stekyta och sedan lägger man dem på en plåt och fortsätter tillagningen i ugnen
Egentligen är tornedo ingenting annat än tjocka skivor av mitten på oxfilén, och serveras den med bearnaissås kallas rätten för Chateaubriand efter en kökschef Motmirail som till sin husbondes ära lagade denna rätt, till greven av Chateaubriand (se Spisa
Av resterna från midsommarens grillade oxfilé gjordes pytt i panna på klassiskt vis. Men med en kall variant på bearnaise istället för en senapskräm som först var tänkt
Jag vet inte vad plankstek betyder för er men för mig så är det en relativt återkommande del av min barndom, för så fort det var dags för restaurangbesök så var det plankan som stod på önskelistan (var inte den klassiska hamburgerungen när jag var liten) Idag så känns det som om att plankan associeras med sunkiga hak och billig bira, vilket är synd för rätten är ju rätt grym
Det visade sig vara en rejäl macka medoxfilé, pepparrot och rå äggula. Stek oxfilén och låt den vila. Självklart har vi laddat upp med god mat och dricka inför helgen