NOUGATKLADDKAKA MED BRYNT SMÖRKRÄM
catrineyngbro
catrineyngbro

NOUGATKLADDKAKA MED BRYNT SMÖRKRÄM

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • INGREDIENSER
  • Antal ca 8 bitar
  • Tid: ca 35 min
  •  
  • Smet
  • 100 g normalsaltat smör
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 300 g Odense nougat i bitar (byt ut ev 100 g mot ljus eller mörk choklad)*
  • 2 tsk vaniljsocker
  • en nypa salt
  • 4 st ägg
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  •  
  • Topping och garnering
  • 100 g normal saltat smör
  • 2- 3 dl florsocker (beroende på hur söt kräm du vill ha)
  • chokladkulor, riven eller hyvlad
  • ev strössel

Beskrivning

    INSTRUKTIONER:
    Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme. Fodra en rund form med löstagbara kanter, ca 20-22 cm i diameter, med bakplåtspapper, både botten och kanter. Ställ åt sidan.
    I en kastrull på spisen värm smör och vispgrädde. Rör i emellanåt. Så fort smöret har smällt tillsätt nougaten och ev chokladen och rör i kontinuerligt.
    Ta bort från spisen och tillsätt all socker. Blanda jämt. Tillsätt salt och äggen lätt uppvispade. Vispa kraftigt så inte äggen blir till äggröra på grund av värmen. Blanda i sist vetemjöl och blanda till en jämn smet.
    Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen för ca 20 minuter. Kakan ska vara klar på kanten och ytan men kännas fortfarande lite mjuk i mitten.
    Låt kakan kallna i formen under ett kökshandduk och sen vila i kylskåp i minst en timme.
    I en kastrull på spisen smällt smöret. Rör i kontinuerligt så inte mjölkproteinerna bränns på botten. Smöret är brynt när den har fått en brunaktig färg och börjar lukta karamellaktigt.
    Låt smöret kallna och stelna. Vispa smör och 2 dl florsocker luftigt, tillsätt ev mer florsocker och vispa jämnt. Bred krämen över kladdkakan och garnera med chokladägg, riven eller hyvlad choklad eller strössel.

    Följ @simonamuntean_ på Instagram så kommer du inte missa något nytt recept.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.