Nötstek vin recept

Marockansk köttgryta

Marockansk köttgryta

Bryn en stund och häll i vinet, vattnet och tomaterna. ½ flaska rödvin. Marockansk köttgryta "tagine" med saffranscouscous (5 portioner)1 kg lammstek eller nötstek (jag använde "karjanlanpaisti" kött som är 50% nöt och 50% gris)(1 burk kikärter)1 burk hela tomater3 msk tomatpyré2 köttbuljongstärningar½ flaska rödvin½ l vatten2 lökar6 klyftor vitlöken rejäl bit riven ingefära3 morötter2 lagerblad150g kärnfria skurna dadlar(russin)korianderpistage eller pecannötterFör kryddblandingen
Porterstek - kött och öl på samma gång!

Porterstek - kött och öl på samma gång!

Jag dricker vin ändå jag. Det här är en riktig käftsmäll till vin. 1 kg nötstek (fransyska till exempel). 1 dl svartvinbärssaft (outspädd). Joseph Phelps Cabernet Sauvignon 2010 (nr 88899) 501 kr (finns inte längre, det är 2012 som gäller nu)Doften är massivt fruktig med mättade toner av ek, blåbär, svarta vinbär och lite mint. 1 kg nötstek (fransyska till exempel)
Fredagsmys

Fredagsmys

Till middag gjorde ví Nötstek med gratinerade tomater och bearnaisesås. Äntligen lite vinter och hoppas snön får ligga kvar den här gången
Boeuf bourguignon

Boeuf bourguignon

Rioja var det bra länge sedan jag drack och det var faktiskt Yohanna som tipsade mig om detta vin första gången och efter det dracks det varje gång det vankades vinkvällar men sen började jag utforska vinens värld lite mer
Pulled Beef i lergryta!

Pulled Beef i lergryta!

Denna gång använde vi oss av en nötstek men man kan lika väl ta en fin fläskkarréstek och tillaga på samma sätt och få en underbar Pulled Pork
Tisdagsstek

Tisdagsstek

champinjoner, smör, fond från steken, grädde, salt, peppar, timjan, ev lite rött vin. Låt såsen reduceras och smaka av med salt, peppar, timjan och eventuellt lite rött vin
Måndag

Måndag

Dela löken och lägg i den tillsammans med tomatpuren, vinet, köttbuljongen, vattnet och persiljan. Rör om ett par gånger under tiden och tilsätt ev mera vatten eller vin så att det inte torrkokar
Rättikagratäng och massor av höstlöv

Rättikagratäng och massor av höstlöv

Det klassiska tillbehöret till en lamm-eller nötstek är väl potatisgratäng. Servera exempelvis till lamm- eller nötstek, gelé och bönor
Matdagbok dag 5

Matdagbok dag 5

Till kvällsmat blev det nötstek, fyllda tomater och hemmagjord bea-sås. Till det drack jag ett glas rött vin, vatten och en kopp kaffe

Att unna sig

Själv tycker jag att livet skulle bli bra mycket tråkigare om jag inte fick äta den där kakan, efterrätten, chokladbiten eller för den delen ta det där glaset vin eller vad som nu är lyx för mig utan dåligt samvete

Persiljebakad nötstek

Tillsätt rött vin och ställ in grytan i ugnen. 1 nötstek. 2½ dl rött vin. Sätt ugnen på 150 grader. Skölj och torka av köttet

Nötstek med lagerblad och timjan

Nötstek med timjan och lagerblad 1 kg nötstek t. fransyska 1 st rödlök 4 st morötter 4 st lagerblad svartpeppar 1 tsk hackad timjan 3 tsk honung 2 msk soja 5 dl kalvfond 2 dl vitt vin Gör så här. 2 dl vitt vin