Bryn en stund och häll i vinet, vattnet och tomaterna. ½ flaska rödvin. Marockansk köttgryta "tagine" med saffranscouscous (5 portioner)1 kg lammstek eller nötstek (jag använde "karjanlanpaisti" kött som är 50% nöt och 50% gris)(1 burk kikärter)1 burk hela tomater3 msk tomatpyré2 köttbuljongstärningar½ flaska rödvin½ l vatten2 lökar6 klyftor vitlöken rejäl bit riven ingefära3 morötter2 lagerblad150g kärnfria skurna dadlar(russin)korianderpistage eller pecannötterFör kryddblandingen
Jag dricker vin ändå jag. Det här är en riktig käftsmäll till vin. 1 kg nötstek (fransyska till exempel). 1 dl svartvinbärssaft (outspädd). Joseph Phelps Cabernet Sauvignon 2010 (nr 88899) 501 kr (finns inte längre, det är 2012 som gäller nu)Doften är massivt fruktig med mättade toner av ek, blåbär, svarta vinbär och lite mint. 1 kg nötstek (fransyska till exempel)
Rioja var det bra länge sedan jag drack och det var faktiskt Yohanna som tipsade mig om detta vin första gången och efter det dracks det varje gång det vankades vinkvällar men sen började jag utforska vinens värld lite mer
champinjoner, smör, fond från steken, grädde, salt, peppar, timjan, ev lite rött vin. Låt såsen reduceras och smaka av med salt, peppar, timjan och eventuellt lite rött vin
Dela löken och lägg i den tillsammans med tomatpuren, vinet, köttbuljongen, vattnet och persiljan. Rör om ett par gånger under tiden och tilsätt ev mera vatten eller vin så att det inte torrkokar
Själv tycker jag att livet skulle bli bra mycket tråkigare om jag inte fick äta den där kakan, efterrätten, chokladbiten eller för den delen ta det där glaset vin eller vad som nu är lyx för mig utan dåligt samvete
Nötstek med timjan och lagerblad 1 kg nötstek t. fransyska 1 st rödlök 4 st morötter 4 st lagerblad svartpeppar 1 tsk hackad timjan 3 tsk honung 2 msk soja 5 dl kalvfond 2 dl vitt vin Gör så här. 2 dl vitt vin