Den är mustig och smakstark, och jättegod till kyckling, mustiga vegetariska grytor och fläskrätter. 1½ kg äpplen av fast aromatisk sort, skalade, urkärnade och klyftade2 gula lökar, hackade4 vitlöksklyftor, hackade5 dl gula eller gröna russin - 350 g100 g torkad mango, strimlad (finns bl a på hälsokostaffärer)5 dl ljust muscovadosocker1 dl mörkt muscovadosockerca 6 cm skalad, hackad ingefära5 – 6 dl äppelcidervinäger, gärna ofiltrerad3 msk mango curry (Santa Maria)1 tsk havssaltBlanda allt i en stor kastrull. 3 msk mango curry
Ta fram en gryta och låt lök, vitlök, curry och timjan svettas tillsammans i rikligt med smör el. Recept för fyra personer4 kycklingfiléer1 burk finkrossade tomater 6 dl vatten2 msk kycklingfond (el 2 buljongtärningar)1 stor gul lök2 vitlöksklyftor1-2 röda äpplen 1,5 msk curry1 krm timjan2 msk persilja (färsk el. 1-2 röda äpplen 1,5 msk curry
Blanda mjöl, pepparmix och curry i en plastpåse. 1 tsk curry. Lägg lergrytan i blöt minst 15 minuter. Skär levern i ca 3 centimeters kuber och lägg i mjölblandningen
12-3 tsk curry. 1400 g kassler 50 g smör 2-3 tsk curry 2-3 klyftor pressad vitlök 1 st finstrimlad purjolök 1 st finstrimlad röd paprika 1 st finstrimlad grön paprika 4-5 msk tomatpuré 2 dl vispgrädde 2 dl creme fraiche Salt Peppar Ev en burk svamp i bitarSkär kasslern i tunna stimlor, fräs i smör tillsammans med curry, vitlök, purjo och paprikorna tills grönsakerna mjuknat
Testa andra kryddor, varför inte lite curry t ex. Oftast kompletterar jag receptet med lite grönsaks- eller kycklingfond också för att få en riktigt mustig soppbas till de nötiga kikärtorna
400 g skalade morötter350 g skalad sötpotatis250 g skalad muscatpumpa6 vitlöksklyftor1 medelstor gul lök½ dl olja2 tsk gurkmeja2 tsk curry1,2 l vatten2 msk Renée Voltaires lantbuljongbulver med chili och citrongräs2 msk "vanligt" lantbuljongpulver, Renée Voltaires eller Biofood2 msk färskpressad ingefärssaft1 tetra kokosgrädde, 250 mlTärn morötter, pumpa och sötpotatis
Krydda kycklingfiléerna runt om med spiskummin, curry, svartpeppar och salt. Curry. Bryn kycklingen snabbt i smör på hög värme i en stekgryta, ca 1 minut per sida