Apelsinkakor (ca 30-40 st) Mördeg 225g vetemjöl 1 liten tsk bakpulver 75g socker 150g margarin 1 äggula (spar vitan till mandelfyllningen) Mandelfyllning 100g skållad och mald sötmandel 2 dl florsocker 1 äggvita Rivet skal av en apelsin (eller 2 citroner eller 2 lime) Gör så här. Lägg en fyllningslängd på varje mördegslängd Vik försiktigt över mördegen, den spricker gärna (går lättast om man tar hjälp av bakplåtspapper och rullar ungefär som man gör sushi) Placera rullen på en remsa bakplåtspapper ca 15 cm bred och rulla denna 2 ganska lösa varv runt rullen Grädda rullen inrullad i pappret i 200°C 15 min högst 18 min Rulla försiktigt ut rullarna ur pappret och låt kallna Dekor Mormors. Rör ut florsocker i lite vatten till en glasyr Bred ovanpå rullarna och strö över hackad skållad mandel färgad med annan färg än fyllningen Låt glasyren stelna och skär rullen i ca 1 cm tjocka skivor Min. 100g skållad och mald sötmandel
Till jul brukade mormor alltid baka små spröda mandelstjärnor som jag tyckte mycket om. Receptet innehåller bittermandel och det kräver litet egen uppmärksamhet
Sen strösslar jag med hackade "hjortronpolkagrisar" i stället för mandel och pärlsocker. Det finns ett otal varianter av dessa chokladsnitt, men här i familjen har det alltid varit mormors originalkakor som gällt
Sedan blev det brända mandlar, mormors sockerskorpor och en mjölkproteinfri kola. Igår fick jag lite adventsfeeling så jag drog igång lite godispysslande