Det är inte så att jag inte tycker om skinka, köttbullar och korv men jag är mer av en fiskmänniska och det viktigaste för mig på julbordet är lutfisk, sill och Janssons frestelse
Lutfisk är min favorit men den får jag bjuda på själv en annan dag. GRÖNKÅLSSALLAD4 grönkålsblad1 äpple1 tsk finhackad lök, ( för stor lök på bilden) smaka av1 kryddmått salt1 msk äppelcidervinäger eller annan mild syra3 msk olivolja eller liknandeRepa kålen och skölj den
Det är alltså ungefär samma råvara som vi utgår från när vi gör lutfisk till jul, fast i Ligurien blöter man upp fisken i rinnande färskvatten istället för soda
Artusi för svenskar | Italiensk mat från 1800-talet
Häll över olivoljan, salta och peppra. Lutfisken. olivolja. Servera lutfisken med sidfläsket, svartrötterna, dillsmöret och ett riktigt luftigt potatismos, alternativt puré
Den berömda rödspättan på wärdshuset (eller Panget som vi kallar det här ute) som jag själv ätit nästan varje gång jag varit på wärdshuset, eller lutfisken med musslorna
Koka lutfisken enligt anvisning. Skär lutfisken i mindre bitar och vänd ner dem försiktigt i moset. Fräs vitlöksskivorna i 2 msk olivolja. Värm upp ca 3 msk ny olivolja och rosta skivorna gyllenbruna. Lägg 1 kg urvattnad lutfisk i en rymlig form med skinnsidan ner. Strö över 2 tsk salt för ca 1 kg lutfisk. 500 gram lutfisk. 2 msk olivolja , + 3 msk
Häll över olivoljan, salta och peppra. Lutfisken. olivolja. Servera lutfisken med sidfläsket, svartrötterna, dillsmöret och ett riktigt luftigt potatismos, alternativt puré
- Fritera i rikligt med olivolja i fritös, eller i en stekpanna. - Pressa ur saften från en citron ner i en bunke, lägg ner lutfisken där också och häll på med vatten så att fisken täcks
 Det här verkar påminna om lutfisken på julbordet, fast med andra tillbehör. Gnid in fänkålsfrön och häll på mycket olivolja, särskilt på stjärdelen som lätt fastnar