I fredags var det Lutfiskens Dag. Ta upp fisken. En bra dag, tycker jag, eftersom lutfisk är en klassiker som är väl värd att uppmärksammas, och inte bara till jul
Förr åt man lutfisk vid fester året om och senare blev det mest vid jultider. Förra året fanns ingen fisk på lut här men idag var det alltså dags med två entusiaster på besök som uppskattar den medeltida rätten
Lägg lutfisken i en form med höga kanter, salta och täck formen. Fördela fisk och räkor i varma tallrikar, häll på den heta soppan, strö över dill och servera
Däremot brukar de flesta vilja hålla fast vid julens traditionella maträtter med bland annat skinka, Janssons frestelse, inlagd sill, kål, lutfisk och pepparkakor såklart
Jag trodde först det var lutfisk men saltlånga är torkad och saltad och lutfisk torkad och lutad. Saltlånga såldes ut till billigt pris i vårt fiskrökeri
Men oj varför gör man över huvudtaget lutfisk av denna underbara fisk. För ett tag sedan fick vi leverans av Brobergs fisk med fiskar jag aldrig tillagat bl a ryggfilé av Långa och Marulk så gissa hur sugen jag då var på fisk
Det är alltså ungefär samma råvara som vi utgår från när vi gör lutfisk till jul, fast i Ligurien blöter man upp fisken i rinnande färskvatten istället för soda
Artusi för svenskar | Italiensk mat från 1800-talet