Lutfisk äpple recept

Sjömansbiff

Sjömansbiff

Skalad Blå kongopotatis som ska kokas till lutfisken, som de vuxna ska äta. Säsongen för svenska äpplen är inte slut, för odlarna har numera mycket bättre lagringsmöjligheter
Stekt gås

Stekt gås

6-8 äpplen i klyftor. Sätt ugnen på 175-200 grader. Tag ur, skölj och torka gåsen väl. Gnid gåsen in- och utvändigt med citron, salt och vitpeppar
Grönkålssallad

Grönkålssallad

Lutfisk är min favorit men den får jag bjuda på själv en annan dag. Hacka äpplet och löken och blanda allt
Äppelgalette med kardemumma och vaniljsås

Äppelgalette med kardemumma och vaniljsås

Strö socker och kardemumma över äpplena och vik över degen i kanterna. Filmen fick mig att tänka på premiärvisningen på Operakällaren i Stockholm, pressvisningen med Lutfiskens vänner och de 14 lutfiskrätter vi blev bjudna på. 4 äpplen. Skär äpplena i klyftor och lägg dem i cirkelform på degplattan, ca 10 cm in på degplattan så att du kan vika in/över degen över äpplena. 4 äpplen 2 msk socker
Svartsoppa

Svartsoppa

Koka äpplen. Skala äpplena och klyfta dem. Lägg upp äpplen, katrinplommon och det uppskurna gåskråset på ett serveringsfat

God fortsättning!

Julmiddagen var en tudelad affär, mor, far och farfar åt lutfisk, jag kan bara inte med lutfiskens doft eller konsistens

Summering av julhelgen

Ingen lutfisk på julafton. Hackade inlagda rödbetor blandas med tärnat svenskt vinteräpple, strimlad purjolök, grekisk yoghurt och liiite majonnäs
Invigning av julklapp

Invigning av julklapp

Planerna var nämligen att mina barn och barnbarn skulle varit här idag på en lutfiskmiddag, men då alla inte uppskattar lutfisk hade jag planerat lasagnen som ett alternativ
Brunkål

Brunkål

Brunkål kan även ätas kall och något som kan vara riktigt gott är att äta den på en kryddig knäckemacka tillsammans med lite överbliven lutfisk och sås
En ANNAn-dag

En ANNAn-dag

Jag lade ingen lutfisk i blöt. Skala och kärna ur äpplena. Om du har äpplen som inte är så söta kan det behövas lite socker eller honung på men det får smaken avgöra

"Restmat" med stil = Färdigmat...

Och så kan det ju hända, vilket ändå borde vara orimligt, att någon har en bit lutfisk kvar, och allt detta har man lite ångest för vad man egentligen skall göra med, annat än kasta bort