Det är inte så att jag inte tycker om skinka, köttbullar och korv men jag är mer av en fiskmänniska och det viktigaste för mig på julbordet är lutfisk, sill och Janssons frestelse
Skalad Blå kongopotatis som ska kokas till lutfisken, som de vuxna ska äta. Säsongen för svenska äpplen är inte slut, för odlarna har numera mycket bättre lagringsmöjligheter
Strö socker och kardemumma över äpplena och vik över degen i kanterna. Filmen fick mig att tänka på premiärvisningen på Operakällaren i Stockholm, pressvisningen med Lutfiskens vänner och de 14 lutfiskrätter vi blev bjudna på. 4 äpplen. Skär äpplena i klyftor och lägg dem i cirkelform på degplattan, ca 10 cm in på degplattan så att du kan vika in/över degen över äpplena. 4 äpplen 2 msk socker
Planerna var nämligen att mina barn och barnbarn skulle varit här idag på en lutfiskmiddag, men då alla inte uppskattar lutfisk hade jag planerat lasagnen som ett alternativ
Pyntat med lite tomtar i matsalen på jobbet och gjort julens första lutfisk, lagat grönsakssoppa, stekt kycklingfiléer, rensat frys och kyl, cyklat till RUSTA 3 ggn den här veckan, och så har jag handlat på ICA
Brunkål kan även ätas kall och något som kan vara riktigt gott är att äta den på en kryddig knäckemacka tillsammans med lite överbliven lutfisk och sås
Jag lade ingen lutfisk i blöt. Skala och kärna ur äpplena. Om du har äpplen som inte är så söta kan det behövas lite socker eller honung på men det får smaken avgöra
Och så kan det ju hända, vilket ändå borde vara orimligt, att någon har en bit lutfisk kvar, och allt detta har man lite ångest för vad man egentligen skall göra med, annat än kasta bort