Ljuvlig äppelkaka med karamelliserat äpple och kanel
myTaste USA
myTaste USA

Ljuvlig äppelkaka med karamelliserat äpple och kanel

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • Kaka
  • 180 g vanligt mjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 4 stora ägg
  • 90 g socker
  • 1/2 tsk vanilj extrakt
  • Rivet ska al en citron
  • 60 ml osaltat smör, smält
  • 60 ml druvfröolja
  •  
  • Karamelliserat äpple
  • 50 g osaltat smör
  • 100 g farin socker
  • 50 ml vatten
  • 2 gröna äpplen, ta bort kärnhuset och skala
  • 1 msk citronsaft
  • 1/4 tesked kanel
  • 50 g valnötter
  • 60 g - 80 g gula russin

Beskrivning

    Den här saftiga kakan är gjord helt i en stekpanna med högre kanter, eller i en så kallad Happy Pan med en fyrkantig form. Kakan smakar ljuvligt av kanel och de karamelliserade äpplena på toppen smälter i munnen.

    Kakan kallas upside down cake då man efter tillagningen i pannan vänder kakan upp och ner innan servering. Receptet kommer från bloggen Cuisine Paradise och är skrivet av bloggaren Ellana Guan och recepten på bloggen är främst inspirerade av det asiatiska köket.

    Precis som oss så älskar Ellana bakverk och söta delikatesser och vi är så glada att detta recept har blivit så populärt på myTaste!

    Tips!

    Du kan också baka denna kaka i ugnen vid 180 grader i ca 40-50 minuter med en sockerkaksform.

    1) För karamelliseringen; skivad äpplena i ca 0,5 cm tjocka skivor och marinera dem med citronsaft och kanelpulver. Ställ undan.

    2) Smält osaltat smör och brunt socker över låg värme i en panna med höga kanter tills sockret har lösts upp socker och blandningen börjar bubbla.

    3) Lägg i demmarinerade äppelskivorna, vatten och fortsätt att småkoka över låg värme i ytterligare 3-5 minuter tills äpplena mjuknar något.

    4) Stäng av värmen och lägg äpplen, valnötter och hälften av russinen så nära varandra som möjligt i pannan utan för mycket mellanrum eller gör samma sak i en form. Sätt åt sidan och förbered kaksmeten.

    5) Blanda ihop med ägg, socker och vaniljextrakt med en handmixer tills den är blandad.

    6) Vispa i det smälta smöret, druvfröoljan och lägg i den siktade mjölblandningen (vanligt mjöl + bakpulver) och fortsätt att röra tills allt blandas och smeten har en konsistens som tjock grädde. Lägg sedan i de återstående russinen men innan de läggs i så rulla dem i lite mjöl så att de inte sjunker vid gräddningen.

    7) Häll blandningen över äpplena och grädda med lock på mycket låg värme i ca 23-25 ​​minuter (vanligtvis kommer du se att ångan kommer ut från locket när kakan är klar) eller tills stickan inte har någon smet på sig när du sticker den i kakan.

    8) Vänd försiktigt på kakan och grädda den sidan i ytterligare 5 minuter innan servering.

    Tillagningstid: ca 45 minuter
    Grader: 180 c

    Här är länken till original receptet http://www.mytasteus.com/r/happy-call-pan-version-apple-upside-down-cake-483338.html

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.