Lergryta sirap recept

Havrebröd i lergryta

Havrebröd i lergryta

Blanda havregryn, sirap, margarin och salt. Börja med att blötlägga lergrytan och låt den ligga i vatten medan degen jäser i bunken
Grovt bröd i lergryta

Grovt bröd i lergryta

Har haft en lergryta, en Römertopf stående i skåpet i många år utan att den har kommit till användning, har aldrig kunnat bestämma mig för om jag vill ha den till brödbak eller till matlagning
Herrgårdsstek i lergryta

Herrgårdsstek i lergryta

Lägg i kryddpepparkornen rödvinsvinägern och ringla sirapen över steken. så Herrgårdstek i Lergrytan vart dagens söndagsmiddag
Surdegslimpa i Lergryta

Surdegslimpa i Lergryta

Jag hade länge velat ha en lergryta, men min tanke var då aldrig att jag skulle baka i den. Men när jag satt där och drack mitt kaffe och filosoferade så slog det mig att visst måste man kunna baka bröd i lergrytan
Vörtbröd i lerkruka

Vörtbröd i lerkruka

Låt lergrytan rinna av och olja den invändigt med matolja. sirap. Forma degen till en jämn limpa och lägg den i lergrytan
Lenas fiberbomb

Lenas fiberbomb

Torka av lergrytan, olja in båda delarna. Lägg degen (som ska vara kletig) i lergrytan. Lägg en lergryta i blöt ca 20 min. 2 msk sirap
Otur och God Kålpudding

Otur och God Kålpudding

Något som däremot är roligt var när jag testade att göra kålpudding i lergryta såå gott blev det. Ringla över sirap, ställ åt sidan
Bruna bönor i legryta

Bruna bönor i legryta

Bruna chilibönor i lergryta – ett recept med mycket utrymme för floyd. 0,5-1 dl sirap. Lägg allt i en tätslutande gryta, lergryta eller slowcoocker och baka på låg värme 120-140° värme i 2-4h. 0,5-1 dl sirap
Rabarberpaj  lite på en höft

Rabarberpaj lite på en höft

½ dl sirap. ½ dl sirap. Förutom pärondesserten minns jag ett riktigt gott, grovt bröd, som mamma bakade i lergryta, som var poppis i köket på 80-talet
Grahamsrutor

Grahamsrutor

Eftersom ugnen var varm efter middagens karrékotletter tillagade i lergryta, passade jag på att baka lite matbröd också
Lergrytebröd från Tofvehult

Lergrytebröd från Tofvehult

Det här receptet är ur den senaste boken Jul i Tofvehult (från förlaget Kakor & Monster), och är perfekt för dig som har en lergryta någonstans i gömmorna

Saftig och god kålpudding i lergryta

Ringla över lite sirap och klicka över lite smör. Lägg ¾ av kålen i botten av lergrytan. Ljus sirap. Blanda samman vätskan med ströbröd, låt svälla ca 10 min

Grovt bröd i lergryta

Häll kokande vatten över grovt rågmjöl, sirap, kruskakli och matfett samt salt. Arbeta ner degen i en lergryta som stått i blöt i minst tio minuter

Fullkornsbröd i lergryta

Lägg över degen i lergrytan, sätt på locket och ställ in grytan i kall ugn. Låt brödet kallna i lergrytan

Rågbröd i lergryta

Ta upp lergrytan ur vattenbadet och torka av överflödsvattnet på insidan och smörj sedan in den med oljan