Har haft en lergryta, en Römertopf stående i skåpet i många år utan att den har kommit till användning, har aldrig kunnat bestämma mig för om jag vill ha den till brödbak eller till matlagning
Tillsätt rågmjölet och sedan lite vetemjöl i taget tills att du får en smidig deg. Jag hade länge velat ha en lergryta, men min tanke var då aldrig att jag skulle baka i den
Låt lergrytan rinna av och olja den invändigt med matolja. Smula jästen i en bunke och tillsätt det fingervarma degspadet, kryddor och de båda rågmjölssorterna
SkållningenLägg rågmjölet i en keramikskål och slå över det kokande vattnet rör massan klumpfri och blanda i frön och pommeransen sätt över lite plast och låt svalna går fint att göra kvällen innan man bakar brödet
Tillsätt sedan resten av degspaden samt både det grova och fina rågmjölet. Ta upp lergrytan ur vattenbadet och torka av överflödsvattnet på insidan och smörj sedan in den med oljan
Lägg en stor lergryta i blöt i kallt vatten minst en halvtimme. Blanda 1 tsk färsk jäst med 2 tsk honung, 1 tsk salt, 7 dl ljummet vatten och 7 dl grovt rågmjöl. Efter minst 1 dygn i handuk (med plastpåse på) kan man lägga tillbaka brödet i lergrytan. 7 dl grovt rågmjöl