Kolja hel recept

Ugnsstekt hel fisk

Ugnsstekt hel fisk

kg hel fisk, t ex abborre, gädda, gös, torsk, kolja. Mät över ryggen där den är tjockast för att beräkna stektiden, se ovan
Kolja med lime och tomat

Kolja med lime och tomat

Förutom godsaker till helgen. Har hela kylen full av kött. Lägg hela tomater på. 600 g koljafilé. 600 g koljafilé
Chevregratinerad kolja med örtgratäng

Chevregratinerad kolja med örtgratäng

Därefter nästa burk med crème fraiche som bres över hela ekipaget. Trippelpanera koljan. Crème fraichen kommer att rinna ner genom hela formen och smakerna blandar sig jättefint
Ugnsbakad kolja med grönsaker

Ugnsbakad kolja med grönsaker

Det finns fortfarande en hel del att göra, med bl. Det blev kolja och det var nog första gången jag åt det

Tomatbakad Kolja

1 burk hela tomater, avrunna och grovhackade. Tina fisken lätt, skär den eventuellt i fyra bitar. Lägg dem i en ugnsfast form och toppa med tomathacket, vitlöken, oliverna, sardellerna, basilikan och ringla över lite olivolja
En kolja med min signatur

En kolja med min signatur

Däremot har detta recept helt klart min signatur. Kolja är, som ni nog vet vid det här laget, en av mina absoluta favoriter bland fiskar
Äggsås med kokt fisk

Äggsås med kokt fisk

Jag väljer kolja till denna rätten för att jag tycker kolja är godare och smakar mera, fastare i köttet och med en lite mera sälta i smaken än torsk
Fish and chips

Fish and chips

För extra krispig potatis, läs igenom hela receptet innan du börjar, för då krävs det att man startar tidigare och fjäskar för potatisen
Stekt lax med bulgursallad

Stekt lax med bulgursallad

Hel plattfisk. ca 48°C Vitfiskar t ex torsk, kolja, sej. 31°C (Lägg till ca 4°C för hel fisk). Bulgursallad
Scampi thai curry special

Scampi thai curry special

Det går även bra att göra den på någon fisk såsom lax, torsk, sej, vitling, kolja, kummel. Här har jag något vanvördigt blandat två olika sorters thailändska currypastor som vanligtvis används till helt olika rätter
Fiskgratäng

Fiskgratäng

Ett recept ur boken Hela Sveriges husman. 4 portioner600-800 g färsk eller djupfryst vit fisk (tex sej eller kolja)2 krm citronpeppar1 1/2 msk vetemjöl3 dl mjölk1/2 fiskbuljongtärning250 g svamp (tex kantarell eller någonannan sopp)1 kg mjölig potatis1 1/2 dl mjölk2 tomaterSmörSalt, vitpepparSätt ugnen på 225 grader. 600-800 g färsk eller djupfryst vit fisk (tex sej eller kolja)
Fisksoppa med saffran

Fisksoppa med saffran

Det har man ju hela året. Fisksoppa med saffran ca 2 portca 300 g Kolja och lax i tärningarca 1 dl frysta skalade räkor3 st potatisar2 st små morötter1/2 gul lök 2 st vitlöksklyftoren bit rotselleri10 st champinjoner 1 pkt saffran2 msk tomatpure2,5 dl vitt vin2 dl grädde1 fiskbuljongtärningca 5 dl vattenbasilika o timjan (torkad)salt och pepparchilipepparSkala rotfrukterna och skär dem i skivor. ca 300 g Kolja och lax i tärningar