Nu ska jag inte ens låtsas att hela familjen uppskattade denna gratäng. Inte så lite fånigt kanske, men jag hittade inget bättre uttryck för att beskriva tillbehöret till den stekta koljan
Därefter nästa burk med crème fraiche som bres över hela ekipaget. Trippelpanera koljan. Crème fraichen kommer att rinna ner genom hela formen och smakerna blandar sig jättefint
1 burk hela tomater, avrunna och grovhackade. Tina fisken lätt, skär den eventuellt i fyra bitar. Lägg dem i en ugnsfast form och toppa med tomathacket, vitlöken, oliverna, sardellerna, basilikan och ringla över lite olivolja
Det är ju så himla gött att man hittar färska mest hela tiden nu. Här kommer därför en variant på en favorit, kolja med mandelpotatis, citron, havskräfta och aioli
Det går även bra att göra den på någon fisk såsom lax, torsk, sej, vitling, kolja, kummel. Här har jag något vanvördigt blandat två olika sorters thailändska currypastor som vanligtvis används till helt olika rätter
Ett recept ur boken Hela Sveriges husman. 4 portioner600-800 g färsk eller djupfryst vit fisk (tex sej eller kolja)2 krm citronpeppar1 1/2 msk vetemjöl3 dl mjölk1/2 fiskbuljongtärning250 g svamp (tex kantarell eller någonannan sopp)1 kg mjölig potatis1 1/2 dl mjölk2 tomaterSmörSalt, vitpepparSätt ugnen på 225 grader. 600-800 g färsk eller djupfryst vit fisk (tex sej eller kolja)
Det har man ju hela året. Fisksoppa med saffran ca 2 portca 300 g Kolja och lax i tärningarca 1 dl frysta skalade räkor3 st potatisar2 st små morötter1/2 gul lök 2 st vitlöksklyftoren bit rotselleri10 st champinjoner 1 pkt saffran2 msk tomatpure2,5 dl vitt vin2 dl grädde1 fiskbuljongtärningca 5 dl vattenbasilika o timjan (torkad)salt och pepparchilipepparSkala rotfrukterna och skär dem i skivor. ca 300 g Kolja och lax i tärningar