2 kg lök (rödlök eller en blandning av röd och gul) mycket finhackade 3-5 msk berbere (etiopisk pepparblandning) 6 vitlöksklyftor, hackade Kardemumma, malen 2 hönor eller kycklingar, styckade i ganska små bitar och väl sköljda (bästa är sega gamla höns eller tuppar, då de kan koka länge och ge smak) 1,5 liter vatten 8 ägg matolja salt smör (helst etiopiskt härsket smör, ger en underbart fyllig smak) Hacka löken mycket fint i en matberedare, ska nästan vara som en pasta Låt löken svettas i en gjutjärnsgryta med lock, på låg värme i flera timmar till löken är helt genomskinlig. Krydda med kardemumma (1 tsk-1msk efter smak) och salt. 1 liter fil 1 liter yoghurt Salt Värm filen och yoghurten (ju varmare desto grynigare blir konsistensen på färskosten) och se till att den har skurit sig. 1 liter fil
½ tsk malen kardemumma. ½ tsk malen kardemumma. Rör ihop 2 dl turkisk yoghurt, crème fraiche eller avrunnen fil (se här), ca ½ dl thai sweet chilisås, 1 pressad vitlöksklyfta och 1 krm salt i en skål
Goda att äta som knäckebröd, snacks eller krossa över fil. För "skorpor" så rör ner 1tsk kanel, 1 tsk färdigmalda pepparkakskryddor eller 1 tsk nystött kardemumma och 1 msk sötningsmedel i smeten, eller strö det över och tryck till lite
kardemumma. Efter grekiska frukostar som mest består av socker i from av yoghurt med ett ton honung, vitt bröd och marmelad har jag denna vecka njutit av filmjölk och hemmagjord müsli
Jag fick lust att baka, så det blev först lite Morotsbröd och sen även Päronmuffins med kardemumma. Rör ner fil/gräddfil/yoghurt i smör-socker-ägg-blandningen
Blanda socker och kardemumma till garneringen och strö kryddblandningen över äpplena. I orginalreceptet som ni ser nedan så ska man använda fil, men det hade jag inte hemma utan använde mig av lättyoghurt vanilj och det gick hur bra som helst
Blanda alla torra ingredienser, smält under tiden smöret, rör ihop med det torra, rör sedan ner fil och sirap, smeten behöver inte vispas utan bara röras till jämn konsistens